Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan danas u Svilari

Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan održaće se u subotu, 3. septembra, u Kulturnom centru Svilara.
Premijera dokumentarnih filmova Ateljea Varan danas u Svilari
Foto: 021.rs
Ovi filmovi su nastali u okviru francuske škole dokumentarnog filma Atelje Varan, koja je prethodna dva meseca održana u Novom Sadu.
Odabrani polaznici su tokom intenzivnog sedmonedeljnog kursa snimali svoje kratke autorske dokumentarne filmove.
Glavni predavači bili su Jean-Noël Christiani iz Pariza, jedan od međunarodno najznačajnijih profesora dokumentarnog filma sa četrdesetogodišnjim iskustvom rada na radionicama Ateljea Varan i Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda. 
 
Na radionicama su kao predavači gostovali još i reditelj i scenarista Želimir Žilnik, direktor fotografije Stefan Đorđević, dizajner zvuka Vladimir Živković, muzički producent i dizajner zvuka Peter Zirbs iz Beča.
 
Radionica Ateljea Varan ugledne dokumentarne škole filma, koju je osnovao čuveni Jean Rouch, otac antropološkog i etnološkog filma, neguje "cinéma verité" pravac dokumentarizma i prvi put je održana 1980. godine u Parizu. 
 
U Srbiji su do sada organizovane četiri radionice, a prethodni ciklus realizovan je tokom decembra prošle godine i januara 2022. godine u Domu omladine Beograda. 

Filmovi polaznika radionice Ateljea Varan Beograd su sa velikim uspehom nastavili život pred publikom i prikazani su na nekoliko festivala, a ostvarenja dve autorke - Mine Vavan "Anatomija hipomanije" i Hane Rastoder "Razglednica", nagrađena su na 69. Martovskom festivalu u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič