Tribina Građanske Vojvodine "Buđenje iz ilegale, ima nas" u petak u NDNV

Tribina "Buđenje iz ilegale, ima nas!" Građanske Vojvodine, održaće se u petak, 7. oktobra, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine na Spensu.
Tribina Građanske Vojvodine "Buđenje iz ilegale, ima nas" u petak u NDNV
Foto: Pixabay

Povod tribine je 15. godišnjica velikog antifašističkog skupa koji je Građanska Vojvodina organizovala u Novom Sadu.

O tome šta nam se poslednjih decenija desilo i kuda idemo na tribini će govoriti direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić, novinarka Ana Lalić i novinar Darko Šper. Moderator će biti programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

"Tog 7. oktobra 2007. godine bilo je povoda da ustanemo u odbranu antifašističkih vrednosti i hiljade građana koji su tog dana izašli u protestnu šetnju odbranile su obraz Novog Sada. Danas, 15 godina kasnije, najcrnja ideologija u istoriji čovečanstva ponovo preti da u potpunosti zavlada ovim društvom. Zato je krajnje vreme za akciju", poručuju organizatori.
 
Kako dodaju, antifašizam nikad više ne sme da bude u ilegali, a posebno ne u okolnostima kada fašizacija ulazi u najdublje pore društva i zaražava generacije koje dolaze. 
 
"Opasnost je utoliko veća jer zombirana idelogija koja je u 20. veku odnela milione života postaje i globalni trend. Vojvodina je i tada pokazala zube i pružila herojski otpor. Nažalost, antifašisitčki otpor i danas je pitanje samodbrane, ali i odbrane svih onih civilizacijskih vrednosti i demokratskih tekovina utemeljenih na antifašizmu", navodi se u pozivu na događaj.

Tribina će se održati u petak, 7. oktobra, sa početkom u 19 časova, u prostorijama NDNV-a na Spensu.

  • zztop

    03.10.2022 21:30
    zlatko.veh@gmail.com
    Vojvođani uz ovakvu srbiju nema vam napred... borite se menjajte zlu vlast...
  • antifašista

    03.10.2022 17:19
    crkva
    Bila sam prisutna toga dana na antifašističkom mitingu, bio je prisutan velik broj gradjana, a ja sa mojim drugaricama sam bila blizu Saborne crkve. Počelo je komršanje ispred crkve i svi smo videli da iz crkve izlaze neki ljudi koji nose šipke i kamenice. Kad je povredjen jedan učesnik antifašističkog skupa saznali smo da je to drustvo iz Nacionalnog stroja koji je krenuo da tuče narod. Davidoviću i ekipi je godinama trajalo sudjenje dok nije zastarelo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič