Predavanje "Predićevo putovanje u Italiju" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Predićevo putovanje u Italiju" održaće se u petak, 25. novembra u Galeriji Matice srpske.
Predavanje "Predićevo putovanje u Italiju" u petak u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs
Predavanje je organizovano u okviru pratećeg programa izložbe "Uroš Predić: Život posvećen lepoti i umetnosti", a održaće ga muzejska savetnica i autorka izložbe Snežana Mišić.
Veliki broj srpskih umetnika školovanih tokom 19. veka na evropskim umetničkim akademijama boravio je u Italiji u okviru svojih studijskih putovanja o kojima znamo na osnovu sačuvanih crteža i skica nastalih pred delima velikih majstora, razglednica i pisama, i zabeleški samih umetnika.
Najdetaljniji opis svog italijanskog "hodočašća" ostavio je Uroš Predić u Dnevniku iz Italije koji je svakodnevno vodio tokom 35 dana, od 8. aprila do 13. maja 1909. godine. 
 
Sa obiljem podataka, Predićev "Dnevnik" predstavlja dragoceni dokument iz kojeg se vidi umetnikov odnos prema evropskoj umetnosti, njegovo mišljenje o umetnicima, istorijskim ličnostima ali i ljudima koje je sretao, zanimljive i često oštre opaske i primedbe na pojedine situacije.
 
Predavanje će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič