Predavanje "Kako je nastalo Praplemensko pšenično pivo" u sredu u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Kako je nastalo 'Praplemensko pšenično pivo'" biće održano u sredu, 12. jula, u Muzeju Vojvodine.
Predavanje "Kako je nastalo Praplemensko pšenično pivo" u sredu u Muzeju Vojvodine
Foto: Pixabay
Predavanje će održati Aleksandar Medović, kustos arheobotaničar.
U Muzeju Vojvodine je u maju otvorena izložba "Pšenica – Od njive do trpeze". Na dan otvaranja posetioci su bili u prilici da probaju "praistorijsko" pivo. 
"Praplemensko pšenično pivo" nastalo je u saradnji Muzeja Vojvodine i Male pivare Beercuz iz Sremskih Karlovaca. Recept za pivo nisu imali, ali su im rezultati arheobotaničkih istraživanja na arheološkim lokalitetima pomogli da pronađu sastojke od kojih se nekada davno pravilo pivo. 
 
Za to nisu potrebi samo ječam i hmelj. U tu svrhu može da se iskoristi i pšenica. Ali, koja je to vrsta pšenice mogla da bude korišćena pre 3.500 godina u jednom naselju iz bronzanog doba kod nas? Da li se i onda koristio hmelj kao pivski začin? Osim toga, koji kvasac je korišćen da bi se oslobođeni šećer u sladu pretvorio u alkohol? 
 
Na sva, ili barem neka od pitanja o "varenju" piva u praistoriji, dobićete odgovor u sredu, 12. jula, u 20 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35). Moći ćete i da probate to pivo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič