FOTO, VIDEO: Rakovac - manastir i mesto novog prepisa Dušanovog zakonika

Manastir Rakovac se nalazi na samom severnom obodu Fruške gore i jedan je od najbližih Novom Sadu.
FOTO, VIDEO: Rakovac - manastir i mesto novog prepisa Dušanovog zakonika
Foto: 021.rs

Manastir se nalazi na dvadesetak minuta vožnje od Novog Sada.

Do ovog zdanja starog nekoliko vekova dolazi se kada se prođu Sremska Kamenica i Ledinci, a na putu ka Beočinu skreće se levo u Manastirsku, koja vodi direktno do poznatog manastira.
 
Oni koji vole pešačenje u blizini mogu da posete i izvor Neven ili isposnicu uklesanu u steni.
 
Duga istorija
 
Prema legendi manastir je osnovao Raka Milošević, veliki komornik despota Jovana Brankovića, a po osnivaču je dobio i ime. 
 
Prema navodima Eparhije sremske, crkva manastira je osnovana sredinom 16. veka i bila je jedna od najlepših koje su podignute u 16. veku na ovim prostorima. U ovom periodu manastir se pominje u turskim zemljišnim knjigama.
 
Često je pominjan tokom 17. veka, a brojni spisi govore o tome da je manastir u više navrata bio razaran, napušten, obnavlja. Uprkos svemu tome, dokumenti svedoče o razvijenom prepisivačkom centru u Rakovcu.
 
 
Vremenom je manastir građen i njegovi delovi su usaglašavani jedni sa drugim stvarajući skladnu celinu. Bilo je raznih pomagača manastira, pa je tako ktitorskom mitropolita Vićentija Jovanovića izgrađen visoki barokni zvonik, u kojem je kapela posvećena Svetom ocu Nikolaju. 
 
Na sreću potomaka, podaci o manastiri su sačuvani u "Opisu fruškogorskih manastira" iz 1753. koji je radio Hristofor Žefarović, koji svedoči o mnogim promenama na crkvenoj građevini tokom dve decenije.
 
 
Kada je u pitanju ikonostas, tokom obnavljanja crkve, stare freske su uglavnom uništene. U 18. veku u manastiru je slikao poznati majstor Vasilije Ostojić iz Novog Sada, a izrezbareni ikonostas kraju je priveo Janko Halkozović. 
 
Za razliku od nekih drugih fruškogorskih manastira, o Rakovcu ne manjka informacija. Pa tako postoje litografije koje prikazuju manastir u prvoj polovini 19. veka, dok je iz druge polovine sačuvana stara fotografija.
Međutim, ono što je podelio sa drugim manastirima jeste šteta koju je pretrpeo tokom Drugog svetskog rata. O šteti svedoči to da je zvonik bio miniran i srušen, unutrašnjost crkve je bila potpuno demolirana, dok je izrezbareni i neprocenjivi ikonostas - spaljen.
 
Ipak, u drugoj polovini prošlog veka krenula je obnova manastira i vraćen je izgled iz vremena nastanka.
 
 
Zašto je još važan?
 
Posebnost koja se vezuje za ovaj manastir je ta što je u njemu 1700. godine načinjen novi prepis Dušanovog zakonika, dok je četrnaest godina kasnije napisan poznati Rakovački rukopisni srbljak.
 
U 18. veku bakrorezac Toma Mesmer je "izrezao" vrednu graviru pod imenom "Hristos Evharistija", a u tom periodu nastale su i pevnice za Rakovac, koje su danas u Banoštoru.
 
  
  • Branislav

    03.01.2023 10:16
    Ovaj manastir je i rezidencija vladike Sremskog Vasilija...
  • savche

    31.12.2022 07:56
    ?
    Manastir ne postoji da bi turisti maltetirali monahe. Čast mi je da smem posetiti ovaj manastir i zahvalan ljudima iz prošlosti koji su stvorili i očuvali ovo zdanje.
    Za one koji idu tamo samo "turistički" sa kesicom čipsa i da komentarišu ili se podsmevaju duhovnom životu: manite se toga, pustite druge na miru ili dođite da sami istinski potražite svoj mir.
  • @Dragan

    30.12.2022 15:44
    ...
    Онда би сви требали да се придржавају тога, а не само једна нација. Сигурно би било боље, јел.
    Верујем да ћете то и од осталих тражити у коментару на неку вест о њиховој историји, верским објектима ...итд.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.