Novović preplivao Amazon i srušio rekord

Plivač maratonac Davor Novović za 46 dana preplivao je reku Amazon u dužini od 5.450 kilometara i oborio rekord Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku savladao za 66 dana.

Plivač maratonac Davor Novović za 46 dana preplivao je reku Amazon u dužini od 5.450 kilometara i oborio rekord Slovenca Martina Strela, koji je najdužu reku savladao za 66 dana.

Novović je najavio da sa posadom u ponedeljak stiže u Beograd i da će odmah izdvojiti pomoć građanima Kraljeva koji su ostali bez kuća posle zemljotresa. Crnogorac sa Terazija i trostruki svetski rekorder u etapnom maratonskom plivanju, čiji su se rezultati našli i u Ginisovoj knjizi rekorda, krenuo je u ovaj izazov 30. septembra.

"Počeo sam da plivam od izvora ka ušću Amazona. Poslužilo nas je vreme i nije bilo nikakvih problema. Dobio sam ponudu da u junu naredne godine preplivam Dunav od Švarcvalda do Beograda. Fizički sam spreman i najverovatnije da ću prihvatiti i ovaj izazov", kaže Novović. Preplivavanje Amazona rezultat je opklade Srba iz Kanade sa slovenačkom dijasporom da će Novović oboriti rekord Martina Strela.

Novović je već preplivao kanal Lamanš i tri mora, od Atine do Herceg Novog. Do sada je preplivao Skadarsko jezero (37 km), deonicu Herceg Novi-Ulcinj (90 km), Bar-Bari-Petrovac (207), i od Atine do Herceg Novog (1.280 km). Plivao je u julu prošle godine i Dunavom, od Novog Sada do Beograda (75 km).

  • M.

    24.11.2010 23:31
    istina?
    ovo je zaista nesvakidašnji poduhvat. nadam se da je neko pratio i verifikovao ovo preplivavanje. Mogu da primetim da mediji tvrde da je Davor Novović preplivao i Lamanš, a moja provera je ustanovila da Davor nije na listi nijedne od dve zvanične organizacije koje prate i verifikuju prelivavanje Lamanša www.channelswimming.net i www.channelswimmingassociation.com. proverite sami.
  • Dr Petrović

    14.11.2010 12:34
    Uh čoveče!
    Meni je 3 Km na bazenu "štogod" ( naravno u "cugu" bez stajanja ) a ovaj prepliva 82 Km dnevno, u proseku. Onda ako on pliva 18h dnevno, pliva oko 4,5 Km/h.
    Dobar mu tempo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.