VIDEO: Neke od najboljih ekranizacija Stiven Kingovih romana

Američki pisac Stiven King je tokom svoje dugogodišnje karijere izdao šezdesetak romana koji su prodati u više od 350 miliona primeraka. Najplodonosniji pisac svih vremena autor je veoma popularnih horor, sci-fi i romana fantastike koji su dobili i svoje filmove, mini serije i stripove.
U bioskopima je ekranizacija Kingovog romana "Doktor Sleep", dugoočekivani nastavak "Isijavanja", napisan 2013. godine.
 
Doktor Sleep, odnosno dečak Deni Torens iz "Isijavanja", u novoj ekranizaciji Kingovog romana je odrastao čovek koji pati od istih demona, alkoholizma i nasilja, koji su opsedali njegovog oca. Četrdeset godina nakon njegove zastrašujuće posete hotelu "Vidikovac" u "Isijavanju" Deni je još uvek traumatizovan, ali počinje da koristi svoj dar kako bi komunicirao s umirućima u lokalnom hospicijskom centru. Njegova priča doživljava zaokret nakon što upozna mladu devojku koja takođe ima moć da "isijava". Denija igra Juan Mekgregor koji kaže da je svet opasno, hladno mesto. Scenarista i reditelj filma je Majk Flanagan ("The Haunting of Hill House"), a posebna poslastica za ljubitelje Kjubrikovog horora jeste činjenica da su se i bliznakinje vratile i da krv i dalje šiklja iz liftova.
 
 
Podsećamo, Kjubrikova adaptacija Kingove istoimene novele iz 1977. godine prvi put je prikazana pre 40 godina. Film prati alkoholičara i pisca Džeka Torensa kojeg je igrao Džek Nikolson. Zajedno sa suprugom i sinom Denijem useljava u zatvoreni hotel "Vidikovac" gde bi Džek trebalo da završi roman. Deni, koji ima parapsihološke sposobnosti, i njegov otac zlostavljač Džek počnu da se sukobljavaju sa zlim duhovima koji pohode hodnike Vidikovca i grešnu sobu 237.
 
Kjubrikovo "Isijavanje" kao svedočenje o režiranju sletanja na Mesec
 
Svi Kjubrikovi filmovi imaju neku scenu u kupatilu, ali samo "Isijavanje" ima sobu 237. Mnogi filmovi imaju svoje provokativne interpretacije, ali nijedan kao Kjubrikovo "Isijavanje". Filmadžije Rodni Arčer i Tim Kirk, obojica veliki obožavaoci Kjubrikovog rada, u dokumentarnom filmu "Room 237" iz 2012. godine razvili su dalekosežne teorije i veruju da su dekodirali skrivene simbole i poruke u "Isijavanju". Film navodno referira na istrebljenje Indijanaca, ali i ostavlja snažne poruke vezane za Holokaust preko Adlerove pisaće mašine i automobila Buba. Vodeća teorija o kodovima je i ta da "Isijavanje" predstavlja Kjubrikovo priznanje o pomoći Vladi SAD-a u kreiranju televizijskog prenosa lažnog sletanja Apola 11 na Mesec.
 
 
U jednoj sceni "Isijavanja" Deni se igra autićima na tepihu heksagonalnog uzorka, istog kakav je i prostor za lansiranje Apola 11. Kada se Deni uspravlja, raketa s natpisom Apolo 11 može se videti na njegovom džemperu, dok polako kreće ka sobi 237. Prema Vejderu, autoru dokumentarca, Kjubrik je sobi dao broj 237 jer se šezdesetih godina školarcima objašnjavalo da je Mesec udaljen od Zemlje 237 hiljada milja. Bile to teorije zavere ili ne, zanimljivo je gledati dokumentarce u kojima se analiziraju kultni filmovi.
 
Lista najboljih filmskih ekranizacija romana Stivena Kinga
 
Tajna uspeha Stivena Kinga krije se u činjenici da kao pisac crpi inspiraciju iz životnih priča i autentičnih likova kojima je u stanju da udahne natprirodne moći. Veliku većinu priča je temeljio na ličnim iskustvima i stvarnim ljudima iz svog okruženja. Scenaristi i reditelji su uvek imali puno posla pri adaptaciji Kingovog književnog dela, jer njegove priče imaju mnogo pozadinskih objašnjenja radnje i vrve detaljima koji, ukoliko se propuste u filmu, rezultiraju slabašnim horor scenama pa tako ni svi filmovi nisu uspeli da budu sjajni i na nivou romana. Neki su u tome uspevali pa su pisali dobru stranu istorije kinematografije.
 
Prvi film ikada napravljen prema Kingovom književnom predlošku režirao je Brajan de Palma 1976. godine. King je tada imao 26 godina i otkup filmskih prava doneo mu je svega 2.500 dolara. Sisi Spejsek je igrala problematičnu devojku Keri koja se sveti svojim vršnjacima zlostavljačima uz pomoć telekinetičkih sposobnosti. Film je postao instant hit, a svi se sećaju scene pod tušem i krvavog finala.
 
 
Triler drama "Misery" (1990.) još uvek se smatra jednom od najboljih filmskih adaptacija Kingovog dela, a brutalna i jezivo napeta situacija događa se u kući gde je zatočen i zlostavljan slavni pisac, nakon što je spasen iz automobilske nesreće. O njemu se brine ekscentrična dama s nožem i ne tako dobrim namerama. Pod rediteljskom palicom Roba Rajnera glumci Džejms Kan, Keti Bejts i Ričard Farnsvort su se maestralno poigravali našim živcima.
 
 
Prema mišljenju struke, sa sedam nominacija za Oskara "Bekstvo iz Šošenka" je jedan od najboljih filmova svih vremena, a nastao je prema romanu koji je King napisao 1982. godine. Zatvorski film donosi priču o Endiju Dufrejnu, bankaru koji je osuđen na dve doživotne robije, ali koji postaje važan faktor u zatvorskoj hijerarhiji i neobičnim događajima koji će se razviti iz njegovog prijateljstva sa zatvorskim švercerom. Zatvorenike su maestralno odigrali Tim Robins i Morgan Frimen, a film je režirao Frenk Darabont.
 
 
Frenk Darabont je režirao još jednu zatvorsku dramu iz pera Stivena Kinga, u kojoj su igrali Tom Henks i Majkl Klark Dankan, a pod nazivom "Zelena milja". Priču nam donosi donosi Pol Edžkomb, čuvar u "Cold Mountain" zatvoru, u delu za smrtne kazne. Tamo će se uskoro pojaviti čovek natprosečne građe, visine i težine, osuđen za ubistvo i silovanje dve devojčice. Njegove natprirodne sposobnosti će uticati na živote čuvara i upravnika zatvora.
 
 
"Groblje kućnih ljubimaca" je ekranizacija novele Kinga, za koju je pisao scenario. U ovoj priči kućni ljubimci i ljudi oživljavaju nakon smrti i vode u samo srce tragičnih događaja, a govori o porodici Krid koja se doseljava u malo mesto, gde je prometan kolovoz ispred njihove kuće uzrok smrti brojnih kućnih ljubimaca, gde će stradati i njihov mačak Čurč.
 
 
"It" - priča o grupi zlostavljanih dečaka koji se okupljaju kada počne da ih proganja demon koji u obliku klovna doživela je ekranizacije u vidu mini serije, filma iz 2017. godine, dok je druga filmska verzija u bioskopima prikazana prošlog meseca. Klovn koji uznemirava decu da bi se hranio njihovim strahom nepovratno je promenio naš odnos prema kanalizaciji i kanalizacijskim odvodima u kojima je obitavao.
 
  • ...

    11.11.2019 00:57
    Stand by me mora biti na listi najboljih.
  • eh

    10.11.2019 18:01
    Neki od filmova kao oni raniji (Shining, Keri, i Pet Cemetary) su joj nekako bili i ok, sami za sebe, Bekstvo iz Sosenka, Zelena Milja, Mist su dobri za sebe, iako dosta udaljeni od knjige, ali ni jedan od svih ni priblizno ne prenosi genijalnost njegovih knjiga. Covek je majstor u proucavanju ljudske prirode, verovatno je zato i izabrao strah kao osnovnu ljudsku emociju da mu bude centralna tema. Obozavam tog genija, preporucujem njegove knjige mladjima koji nisu skloni knjizi, ali vole filmovei druge medijume, njegovo pisanje je sigurna ulaznica u svet citanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.