VIDEO: Ovih pet filmova najveći su favoriti za Oskara

Svemirska bajka Dina, tinejdžerska hronika s ukusom '70-ih "Licorice Pizza" i nova verzija mjuzikla Priča sa zapadne strane u režiji Stivena Spilberga postali su favoriti za holivudske nagrade.
Nagrade će se dodeljivati u nadolazećim mesecima.  
Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja reditelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu - Oskar. Svečana dodela zlatnih kipova će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odložena za 27. mart, a Akademija filmskih umetnosti i nauka će nominacije objaviti 8. februara.
 
Uz spomenute filmove, među najvećim favoritima za Oskara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko nominacija, a to su Belfast i Moć psa (The Power of the Dog).
 
 
Stručnjaci smatraju Američko udruženje reditelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oskare, jer su pobednici po njihovom izboru u poslednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i zlatni kip.
 
 
Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja reditelja su Kenet Brana za Belfast, Džejn Kempion za Moć psa, Deni Vilnev za Dinu, Pol Tomas Anderson za "Licorice Pizza" i Stiven Spielberg za Priču sa zapadne strane.
 
 
Istih pet filmova nominovano je u četvrtak i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990, a od tada je samo jedan dobitnik Oskara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. Radilo se o Hrabrom srcu (Braveheart) koji je Oskarom nagrađen 1996.
 
 
Od filmova koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oskara, na popisu nominovanih se nisu pojavili Mekbet u režiji Džoela Koena i Dinastija Guči (House of Gucci) koju je režirao Ridli Skot.
 
Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova boriće se Dina, Licorice Pizza i Priča sa zapadne strane, dok Belfast i Moć psa nisu mogli biti nominovani.

Teme

OSKAR
  • Zemlja čudesa

    07.02.2022 11:52
    "Dina" nije svemirska bajka, to je distopijski roman baziran na priči o američkoj gladi za energijom i profitom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.