Emirati zabranili animirani film "Baz svetlost" zbog poljupca dva ženska lika

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zabranili su danas prikazivanje crtanog filma "Baz svetlost" (Lightyear) jer se u njemu ljube dva ženska lika.

Takva odluka je doneta pošto je nagovešteno da će Malezija takođe zabraniti film, a moglo bi se desiti da i druge zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom slede taj primer.

Regulatorna kancelarija za medije Emirata je objavila da premijera filma "Baz svetlost", jednog od najvećih Diznijevih filmova godine, koji je počeo da se prikazuje u vreme kada filmska industrija prevazilazi posledice pandemije korona, virusa, neće biti u četvrtak ove nedelje.
Kako je navedeno na Tviteru, film nije dobio licencu za javno prikazivanje u biskopima UAE "zbog kršenja standarda sadržaja medija te zemlje".
 
Kancelarija je potvrdila da se svi filmovi koji se prikazuju u bioskopima širom zemlje prethodno procenjuju kako bi se osigurala bezbednost sadržaja u skladu sa odgovarajućom starosnom klasifikacijom.
 
Na Tviteru je objavljena slika postera filma sa glavim junakom Bazom i preko toga crveno obojena oznaka "ne".
 
Bioskopi u Emiratima su već objavili kada će film biti prikazan, ali je tokom vikenda kampanja na društvenim mrežama sa porukom "Zabraniti prikazivanje 'Baz svetlost' u Emiratima" privukla pažnju konzervativih Emiraćana.
 
Oni su rekli da je prikazivanje para lezbijki na ekranu protiv kulture i vere te zemlje.
 
UAE su muslimanska zemlja u kojoj su odnosi između osoba istog pola krivično delo.
 
SAD upozoravaju da se na osnovu islamskog ili šerijatskog zakona koji važi u Emiratima može izreći smrtna kazna za takvo ponašanje, dok je u šeikatu Dubaiju zaprećena kazna od 10 godina zatvora, a Abu Dabiju do 14 godina zatvorske kazne.
 
Uprkos tome retko se izveštava o progonu pripadnika LGBTQ zajednice koji između ostalog žive u oblakoderima Dubaija.

Teme

lgbt
  • Realno

    16.06.2022 12:58
    Nešto mi je Baz mnogo mlad, a ko da su ga proterali kroz odžak.
  • Vule

    14.06.2022 16:55
    Pametan svet tamo na istoku
  • 002211

    14.06.2022 14:49
    Smešni istočnjaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.