Pri kraju snimanje filma "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića; Mirović: Važan deo istorije

Pri kraju je snimanje filma "Heroji Halijarda" u režiji Radoša Bajića.
Film je inspirisan događajem koji se odigrao u leto 1944. godine, kada je izvedena jedna od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija, poznata kao operacija "Halijard", u kojoj je sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima evakuisano i spaseno više od 500 američkih i drugih savezničkih pilota.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je prilikog obilaska filmskog seta u Pranjanima rekao da se herojska antifašistička borba srpskog naroda, čija je Jugoslovenska vojska u otadžbini spasla više od pet stotina pilota, ekranizuje se uz podršku Pokrajinske vlade i Filmskog centra Srbije.
"Producentska kuća 'Kontrast studio' i režiser Radoš Bajić na samom su kraju snimanja filma i serije koji osvetljavaju važan deo naše istorije - događaje iz najveće operacije spasavanja američkih pilota tokom Drugog svetskog rata, što se ujedno smatra i najvećom operacijom spasavanja avijatičara u istoriji svetskog vazduhoplovstva", rekao je Mirović.
 
U filmu i TV seriji o operaciji "Halijard" nastupiće više od stotinu glumaca, među kojima su Petar Božović, Žarko Laušević, Nela Mihailović, Radovan Vujović, Nikola Rakočević, Vučić Perović, Milan Vasić, Jovo Maksić, Ivan Vučković, Dragan Petrović Pele, Ljiljana Blagojević i drugi.
 
Premijera je zakazana za proleće 2023. godine.
  • Zorica

    08.10.2023 15:24
    Ko o cemu Bajic o cetnicima
    Covek ne mesa istorijske dogadjaje za potrebe filma, a za sve u prvi plan stavlja cetnicki pokret i velicanje Draze!
  • Лиманац

    06.07.2022 12:44
    Слава херојима!
    Пуна подршка реализацији пројекта „Хероји Халијарда”!
    Крајње је време да се чује истина о Југословенској војсци у отаџбини, њеним делима и подвизима.
  • Džaba

    06.07.2022 09:18
    @ Sky
    Džabe im pričaš, luzeri više vole da ponavljaju svoje zločinačke bajke nego da se suoče sa istinom.
    Sad su im krivi amerikanci sto su pobedili, više su voleli da pobede cetnici, ovako su izgubili 45 godina, morali su da čekaju 90-te da se opet razmašu.
    I još uvek mašu…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.