VIDEO: Srpski film "Da li ste videli ovu ženu?" među prognozama Varajetija za Oskare

Ugledni američki filmski magazin Varajeti, objavio je prognozu za ovogodišnje nominacije za Oskare za najbolji internacionalni film.

Na 21. mestu Varajetijeve liste našao se srpski film "Da li ste videli ovu ženu?", prenosi N1.

U uži krug se bira 15 ostvarenja, te se ovaj domaći film u Americi kotira visoko.

"Da li ste videli ovu ženu?" reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića imao je svetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu. Američka premijera filma održana je u MoMA muzeju i Linkoln centru u Njujorku.
 
Film je do sada prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nagrade u Bangkoku, Ženevi, Puli, Beogradu, Ohridu, Herceg Novom, Sopotu i drugim. 
 
Na Festivalu evropskog filma na Paliću, film je proglašen za najbolji srpski film godine, priznanje koje su mu dodelili AFIFS i srpski FIPRESCI.
 
"Dočekalo nas je ovo lepo iznenađenje i velika nam je čast što je naš film priznat u SAD. Tema našeg filma, koji se bavi sredovečnom ženom koja pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu, je nešto što dobro komunicira sa svetskom publikom i očigledno po Varajetiju ima potencijal da privuče pažnju i Američke filmske akademije. Nekoliko američkih distributera je takođe pokazalo interesovanje za film", rekla je o proceni Varajetija, producentkinja filma Čarna Vučinić.
 
Poslednji put kada je Srbija imala film u užem izboru bilo je 2008. godine kada se u tadašnjem užem izboru od 9 filmova našla "Klopka" Srdana Golubovića.

Teme

OSKAR
  • Bebe

    25.09.2023 12:02
    Izvanredan film
    Nesvakidašnje ostvarenje dva mlada i talentovana reditelja!
  • Кока шминкерка

    23.09.2023 23:01
    Боме високо од 15 места на 21. ако га туре на кладионицу осваја премију узми рачун и победи, стан у БГ па могу тамо да снимају позориште у кући ( 3 ) за Златног Лава

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.