Koji nas domaći filmovi očekuju u ovoj godini: Šijan, Zafranović, Karanović, Paskaljević

"Zlatni rez 42" Lordana Zafranovića, "Budi Bog s nama" Slobodana Šijana, "Mačji krik" prema scenariju pokojnog reditelja Gorana Paskaljevića, neki su od domaćih filmova koji nas tek očekuju.
Uz ove filmove, tu su i  "Pukotina u ledu" Maje Miloš, "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Majka Mara" Mirjane Karanović, "Ruski konzul" Miroslava Lekića, koji će imati premijeru u 2024. ili će tokom godine početi da se snimaju.
 
Tanjug je objavio listu filmova koji nas očekuju ili o kojima će se pričati u godini pred nama.
Prvi od filmova u ovoj godini koji će imati premijeru je "Nedelja" o pevaču Džeju Ramadanovskom. 
 
Film od kojeg se očekuje da privuče pažnju je "Zlatni rez 42" u režiji čuvenog Lordana Zafranovića, a rađenog po tekstu Aleksandra Diklića. 
 
Kako je od ranije poznato, tekst "Djeca Kozare" koji je Arsen Diklić napisao još 1986. godine, Zafranović je adaptirao i uveo pojedine nove scene, kako bi što vernije prikazao zastrašujuće događaje iz leta 1942. godine, vezane za logor u Jasenovcu.
 
Igraju Predrag Miki Manojlović, Leon Lučev, Džek Dimić, Irfan Mensur i mnogi drugi.
 
Drugi rediteljski projekat glumice Mirjane Karanović – "Majka Mara" nedavno je završen sa snimanjem, sledi post-produkcija, montaža. Karanović igra i u makedonsko-srpskoj koprodukciji "Druga šansa" Marije Džidževe, a sprema i još jedan film kao rediteljka – "Narodna drama".
 
Još jedan veliki jugoslovenski režiser Slobodan Šijan se konačno vraća filmu za veliko platno, a to je dugo očekivana odiseja "Budi Bog s nama", koji se dugo pripremao i snimao od 2021. godine. 
 
Ambiciozan projekat nije biografija, već čudesna fantazija o Bošku Tokinu (1894 – 1953), koji je bio jugoslovenski pionir filmske kritike i misli o filmu kod Srba.
Tokom 2024. očekuje se i premijera filma "Mačji krik", prema poslednjem scenariju Gorana Paskaljevića, koji je planirao da snima u doba pandemije korona virusa 2020. godine, ali nažalost prerana smrt u Parizu ga je sprečila u tome.
 
Filmski scenario potpisao je Goran Paskaljević, sa Đorđem Sibinovićem, tako da je ovaj projekat omaž, posveta velikom reditelju, koji je ostavio neizbrisiv trag u domaćoj, regionalnoj i svetskoj kinematografiji.  
 
Glavnu ulogu igra bosansko-kanadski glumac Jasmin Geljo, poznat po filmovima "Zemlja mrtvih", "Napad na policijsku stanicu broj 13", a u glumačkoj ekipi su i Andrijana Đorđević, Sanja Mikitišin, Sergej Trifunović, Denis Murić, Marija Škaričić, Srđan Miletić, Sanja Krajno, Vesna Paštrović Šašić i drugi.
 
Pažnju će privući još jedna priča o migrantskoj krizi (nakon "Strahinje Banovića" autora Stefana Arsenijevića, 2021) – drama "Među bogovima" scenariste i režisera Vuka Ršumovića, kao adaptacija starogrčke tragedije "Antigona" od Sofokla.
 
Radnja ove drame počinje kada mlada Avganistanka stigne u Beograd na vrhuncu migrantskog talasa, i saznaje da joj se mlađi brat utopio u reci tri nedelje ranije. 
 
Kao i u tragediji "Antigona", junakinja pokušava da propisno sahrani brata, ali joj to ne dozvoljavaju.
 
Glavnu ulogu igra Ferešte Hoseini, višestruko nagrađivana avganistansko-iranska glumica u usponu, a uz nju nastupaju Nikola Ristanovski, iranski glumac Reza Akhlaghi, Vule Marković, Branka Katić, Miloš Timotijević.
 
Snimljen je i debitantski dugometražni film "Yugo Florida" reditelja i scenariste Vladimira Tagića, koji je publici poznat po čuvenoj omladinskoj TV seriji "Jutro će promeniti sve" (2019).
 
Roman Vuka Draškovića "Ruski konzul" dobiće svoju ekranizaciju. Za režiju je zadužen Miroslav Lekić, koji je prethodnih godina radio popularne serije poput "Državni službenik" i "Ubice mog oca". Film će privući veliku pažnju i zato što glavnu ulogu tumači preminuli Žarko Laušević.
 
Ranije je završeno snimanje nekoliko filmova, koji još nisu prikazani. To su "Bauk" Gorana Radovanovića o NATO bombardovanju Srbije, "Vožnja bicikla sa Zolijom Turčinom" Sabolča Tolnaija, "Videoteka" Luke Bursaća.
 
Režiser Marko Đorđević takođe ima novi film "Za danas toliko" (posle uspešnog debija "Moj jutarnji smeh") sa Filipom Đurićem, Ivanom Vuković i Nikolom Rakočevićem.
 
Domaći film "Sunce mamino" reditelja i scenariste Koste Đorđevića imao je 5. novembra svetsku premijeru na "Black Nights Film Festivalu" u Talinu, u okviru JustFilm takmičarskog programa omladinskog filma. 
 
Branka Katić u toj u komediji igra majku glavnog junaka, zaljubljenog tinejdžera, koji organizuje babinu sahranu kako bi smuvao devojku.
 
Kontraverzni i provokativni autor Mladen Đorđević realizovao je ostvarenje "Radnička klasa ide u pakao" (dugo je naslov bio "Prvi maj"), koji se graniči sa natprirodnim silama, a glavni glumci su Tamara Krcunović i Leon Lučev.  
 
Povratnički igrani film reditelja, poznatog po hrabrom stilu tradicije jugoslovenskog crnog talasa, pripoveda o grupi bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koja u borbi za lično dostojanstvo, pribegava natprirodnim postupcima. 
Snimanje novog domaćeg filma "Pukotina u ledu" autorke Maje Miloš završeno je 2022. nakon planiranih 35 dana na lokacijama u Beogradu, Novom Sadu, Divčibarama i Crnoj Gori. Savremena, autentična i sirova bajka istražuje seksualnost žena u našoj surovoj stvarnosti, prema scenariju rediteljke, poznate po kontraverznom, šokantnom, nezavisnom filmu "Klip" (2011).
 
Film ispituje žensku seksualnost u svetu opsednutom seksu, u kome se ona često koristi kao oruđe u igri moći, i predstavlja savremenu adaptaciju bajke o Snežani.
 
Završeno je snimanje filma i mini serije "Volja sinovljeva" reditelja Nemanje Ćeranića ("Lihvar"). 
 
Radoš Bajić ima novi filmski projekat "Čuvar ikone Svetog Đorđa", koji će početi da snima na proleće. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.