Fontaines D.C.: Kako je W. B. Yeats upoznao Joy Division

Četvoro klinaca u komšiluku zna ili bar pokušava da svira, a peti ima podrum koji je relativno dobro izovolovan. To bi trebalo da bude dovoljno?

Dve devojke znaju tri akorda a treća će tek naučiti osnove sviranja bubnja. Moglo bi da uspe? Vremena se menjaju i sigurno će se neke malo starije generacije prisetiti vremena kada je svaki tinejdežer iz zgrade sanjao da bude u nekoj grupi. 

Ima generacija, poput moje, kada su bendove uglavnom osnivali autsajderi, luzeri i čudaci. Naravno ove epitete dobijali su samo na osnovu mišljenja gomile u školi ili na čaršiji koja je sebe predstavlja dominantnom i kompetentnom da odlučuje o bilo čemu. Filozofija palanke. 

Ekipa se okuplja obično zbog ljubavi prema nekim grupama, pesmama, rifovima i stihovima. Većina adolescenata bila je u bendu da se ne lažemo zbog pokušaja da skrenu pažnju na sebe. Zahvaljujući lokalnoj slavi, ako budu imali sreće preko nekog nespretnog seksa zaploviće u svet odraslih. 
 
Ima i drugačijih slučajeva. Grupu studenata u Dablinu povezala je ljubav prema bitnicima i irskoj književnosti, od Keruaka i Ginzberga do Džojsa i Jejtsa. Tako je nastao sastav Fontaines D.C. koji osim te pesničke poetike svoju karijeru u muzičkom smislu gradi zahvaljući post-pank prethodnicima, pre svega grupama - The Fall i Joy Division. Nakon dva izdanja "Dogrel" iz 2019. godine i "A Hero's Death" naredne godine, nametnuli su se kao najinteresantniji gitarski sastav u poslednjih nekoliko godina uz grupe Idles, Slaves, odnosno Shame.  
 
Garažni postpank s kraja sedamdesetih je etiketa koju ćete često čuti prilikom opisa ovog benda, međutim Fontaines D.C. nisu jedan od onih tribjut bendova koji pokušava da iskopira svaku notu ili stil svojih uzora. Njihova originalnost posebno se krije u poeziji, lokalnom akcentu i temama koje obrađuju. Na albumu "Dogrel" jedan od prvih singlova je pesma "Big".
 
"Dublin in the rain is mine
A pregnant city with a catholic mind
Starch those sheets for the birdhouse jail
All mescalined when the past is stale, pale
Dublin in the rain is mine
A pregnant city with a catholic mind
Slick little boy with a mind of Ritz
Pulling that thread for the next big fix, this
My childhood was small
My childhood was small
But I'm gonna be big
But I'm gonna be big"
 
 
Na drugoj ploči "A Hero's Death" čuju se omaži grupama Velvet Underground, Television, pa čak i Beach Boys. Ponovo je snaga benda najviše došla do izražaja kroz stihove. Naslovna numera je poput neke afirmativne mantre, odnosno saveta kako savladati prepreke u životu čak i kada vam sve oko sebe deluje poražavajuće. 
 
"Life ain't always empty
Life ain't always empty
Life ain't always empty
Life ain't always empty
Life ain't always empty
Life ain't always empty
Sink as far down as you can be pulled up
Happiness really ain't all about luck
Let your demeanor be your deep down self
And don't sacrifice your life for your health
When you speak, speak sincere
And believe me friend, everyone will hear"
 
Fontaines D.C. u 2022. godini očekuje nastup pred više od 40 hiljada ljudi u londonskom Finsbury Parku gde će u julu nastupiti kao podrška najuspešnijem kantautoru nove britanske scene Semu Fenderu. Ukoliko ne nastavimo da brojimo slova grčkog alfabeta, publika na ovim prostorima moći će da ih čuje na zagrebačkom festivalu InMusic u junu ove godine. 
 
U međuvremenu stiže treći album irskih post-pank pesnika nazvan "Skinty Fia", a singl koji najavljuje tu ploču pojavio se pre samo nekoliko dana -  Jackie Down The Line.
 
  • Liman FCV

    17.01.2022 18:26
    Prvi put sam za njih čuo kad je Varnju gostovao kod Migeta, decembar 2019 i pustio Big.
    Hvala gari za to.
    Gledam ih ove godine na InMusicu.
  • NN

    17.01.2022 16:29
    ---
    Hvala za danasnju novu plejlistu.
    Podrska za ovakve tekstove, imate publiku.
  • Ah

    17.01.2022 15:37
    Joj što me nerviraju ovi "detektori autošivinizma" što udaraju minuse na komentare.
    Da nam je da se vrati normalan duh a zlostavljači da odlete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".