Iz Siska u svet

Legenda o grupi The Bambi Molesters dobila je novo poglavlje, ali treba se za početak podsetiti glavnih protagonista i početka ove internacionalno uspešne priče.

Kao da postoji pravilo da međunarodno uspešne grupe iz bivše Jugoslavije moraju da krenu iz malih sredina. Ne iz Beograda, Zagreba, Novog Sada ili Rijeke, već pravo iz provincije. Najbolji primer svakako je Lajbah koji je na muzičku (i širu umetničku) mapu sveta upisao Trbovlje, slovenački rudarski gradić u kome živi 13.000 ljudi. Deceniju kasnije, odnosno sredinom devedesetih, parče slave dobio je i Sisak. 

Na obali reke Save osnovan je jedinstven sastav posvećen istraživanju američke garažne muzike, pre svega surf žanra. Iako nisu svetski prepoznati kao Lajbah, The Bambi Molesters iza sebe imaju impresivnu karijeru i u jednom trenutku su bili ocenjeni kao "najbolji svetski surf bend". 

Uspešne albume ova četvorka promovisala je na pozornicama od Evrope do Brazila, a kao nagrada stigao je i poziv svetski poznatog benda R.E.M, pa su jedno vreme nastupali kao njihova predgrupa. Producenti serije "Breaking Bad" takođe su bili hipnotisani svirkom Bambija, pa pesmu "Chaotica" čujemo u jednoj od epizoda pete sezone ove uspešne serije.
 
 
Bend se zvanično odjavio 2018. godine, a iza Lade, Hrvoja, Dalibora i Dinka ostalo je pet albuma, nekoliko singlova, bezbroj kompilacija i veliki broj fanova bukvalno na svakom kontinentu. 
 
Srećom, ovi majstori reverba su očigledno doživotno zaljubljeni u rokenrol, pa predaja nija bila opcija. Iz saradnje Molestersa i Krisa Ekmana, Amerikanca sa prebivalištem u Ljubljani, nastao je novi bend - The Strange. Tokom snimanja odlično ocenjenog albuma "Echo Chamber" 2018. godine, Lada, Hrvoje i Dinko su napustili grupu, a Daliboru Pavičiću i Ekmanu pridružio se kompletan amerikana kolektiv My Buddy Moose iz Rijeke. 
 
 
The Strange nije surf grupa, već su više okrenuti klasičnom rokenrolu, alternativnom kantriju i u poslednje vreme soulu. Leta 2021. godine objavili su EP "Not Now Not Ever" na kome se nalaze tri pesme. Velika promena u postavi i dodavanje duvačke sekcije uticala je zvučnu sliku, pa je tako naslovna numera poletni i pozitivni rokenrol hit. Treba takođe pomenuti da se na istom izdanju nalazi i interesantna obrada pesme "Age Of Consent", jedan od prvih hitova legendarnog benda New Order.
 
Ostali članovi Molestersa: Lada, Hrvoje i Dinko, osnovali su grupu logičnog naziva L.H.D. 
Tokom 2019. i 2020. počeli su da objavljuju prve singlove, a fanovi njihovog matičnog benda neće biti razočarani, jer su se vratili zvuku koji ih je proslavio - sirovi instrumentalni garažni surf. 
 
Basistkinja Lada Furlan Zaborac ovako je opisala svoj novi projekat: "L.H.D. – to je bend, ili za nas nešto više od benda, to je stroj koji nas spasava od predvidljive linearnosti vremena. To smo mi. I sviramo. I to nam je važno. Tu smo i radimo pjesme. Ništa više, niti manje od toga."
 
  • vv

    02.02.2022 00:12
    Imali su molestersi i koncert u Novom Sadu 2013.
  • 123

    31.01.2022 15:43
    Zanimljivo zvuče, verujem uživo još bolje. Volim ovakve članke
  • qq

    31.01.2022 11:55
    Vrhunska grupa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika