Živela nezavisna muzika - od Mančestera do Ohaja

Agenti velikih izdavačkih kuća nisu uvek prepoznavali nove trendove u muzici. Mnogi talentovani izvođači su godinama, pa i decenijama bili zanemareni.

Čak i kada bi došlo do prodora nekog progresivnog umetnika u glavne muzičke tokove, ugovori između benda i velikog izdavača često su bili blago rečeno lihvarski. Srećom, istoriju popularne muzike nisu kreirali samo veliki igrači, već i entuzijasti koji su osnivali prodavnice ploča i male izdavačke manufakture. 

Pogledajte film "Good Vibrations" iz 2013. godine koji opisuje poduhvate jednog čoveka koji je u ratu izmučenom Belfastu uspeo da ujedini ljude i izvede malu muzičku revoluciju. 

Još poznatiji su primeri iz Londona i Mančestera - "Rough Trade Records" i "Factory Records", izuzetno važni izdavači koji su ranoj fazi njihovih karijera stali iza danas velikih imena kao što su: The Smiths, Stiff Little Fingers, Joy Division ili Happy Mondays. 
 
 
Značaj nezavisnih izdavača u 21. veku možda je dobio novu dimenziju. Manje poznati bendovi osuđeni ne samo na ignorisanje muzičke industrije (koja je preživela digitalizaciju), već moraju da vode borbu sa striming servisima koji im isplaćuju sramotno male sume novca bez obzira na broj emitovanja. Kao da se ponavlja priča o lihvarskim ugovorima iz prethodnih decenija.
 
Tako su se muzičari koji žele da žive od svoje umetnosti ponovo okrenuli svojim prirodnim saveznicima - pojednicima sa scene koji žele nešto da pokrenu i preokrenu. 
 
Nezavisnu izdavačku kuću "Colemine records" osnovao je 2007. godine Teri Kol, profesor biologije iz gradića Loveland u saveznoj državi Ohajo. Strast prema muzici pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka preneo mu je otac, pa se u njegovoj kući često slušao doo-wop, rokenrol, soul i fank.
 
Zahvaljujući dobrom porodičnom vaspitanju zavoleo je muziku legendarnog Kurtisa Mejfilda, a dalje istraživanje i druženje sa istomišljenicima dovelo ga je do ere klasičnog repa, grupa kao što su A Tribe Called Quest i De La Soul. Vremenom je kolekcija njegovih ploča rasla, a svirajući u lokalnom fank/soul/hip hop kolektivu naučio je osnove muzičke produkcije. Sledeći korak u njegovoj muzičkoj evoluciji bio je logičan - otvaranje prodavnice ploča i najzad osnivanje nezavisne izdavačke kuće. 
U okviru "Colemine records"-a danas postoji i analogni muzički studio, pa ako želite da čujete kako moderni soul, fank ili rege bendovi mogu da zvuče u isto vreme savremeno i prirodno, posetite za početak YouTube kanal ove izdavačke kuće. Poželećete da čujete jednu pesmu, a završićete oko četiri ujutru narednog dana kada ste konačno preslušali ceo katalog. 
 
 
Svoj dom u okviru ove muzičke porodice iz Ohaja pronašli su sledeći izvođači: Black Pumas, Monophonics, Young Gun Silver Fox, Durand Jones & the Indications i mnogi drugi.
 
Poslušajte i ovaj moćni fank bend - samo orgulje, gitara i bubanj su u igri. Klavijaturista Delvon Lamar svoj bend opisuje kao soul sastav sa jakim džez uticajima i kao modernu inkarnaciju grupe Booker T. & the M.G.'s. Sviraju već sedam godina i gotovo sva izdanja objavili za "Colemine records". 
 
Njihovi album "Close But No Cigar" (2016) i "I Told You So" (2021) našli su se na prvom mestu američke liste modernih džez albuma. U februaru nam stiže njihova nova ploča "Cold As Weiss", i evo još jednog singla koji potvrđuje zašto su Delvon Lamarr Organ Trio već godinama koncertna atrakcija u Americi i Evropi. 
 
  • Zuzu

    24.01.2022 15:19
    Devon
    Slučajno sam, preturajuci po snimcima, uhvatio Lamara na YT. Snimak, dobar, sa nekog dnevnog nastupa.
    Stvarno su dobri. Par numera, dve obrade, ali na tom snimku zvuče odlično.
    Ako nekog zanima, preporučujem. To je samo mali search na YT.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika