Komšije će da me biju zbog skandinavskog rokenrola

Muzički istoričari kažu da je bilo dva talasa "britanske invazije" na Ameriku.

Prvi je obeležila ogromna popularnost Bitlsa, kao i sastava The Who, Rolling Stones i The Kinks. Drugo muzičko iskrcavanje počelo je nešto pre pojave kanala MTV i označilo je dominaciju najpre engleskih pank bendova i najzad dolazak novotalasnih i sintpop sastava kao što su The Cure, Human League ili Pet Shop Boys. 

No, kako su nas naučile lekcije iz istorije, nisu Englezi bili jedini imperijalisti, mada se svakako ističu. Invazijama skloni svakako su bili Vikinzi, a brojne su knjige i filmovi na tu temu danas veoma popularni. 

Vekovima kasnije i u svetu popularne muzike, odmah iza američkih i britanskih izvođača, dolaze pop hitovi iz Švedske. Da li ABBA ili The Cardigans svoj uspeh duguju jakom uticaju britanskih medija i pop kulture, odnosno odličnom poznavanju engleskog jezika? 
 
Slično je i u Norveškoj. Jedan moj prijatelj je pre nekoliko godina dobio priliku da vozom proputuje celu Evropu uzduž i popreko i dok je putovao od Osla ka Bergenu, kondukter mu se obratio na savršenom engleskom. Kaže da je zvučao kao da je profesor engleske književnosti sa Oksforda, a ne kao radnik norveške železnice. 
 
 
Sredinom devedesetih i početkom novog milenijuma dok su Amerikanci polako skidali karirane grandž košulje, Vikinzi su trijumfalno uplovili u Njujorški zaliv. Bilo je vreme za skandinavsku garažnu rokenrol invaziju. Mada se međusobno razlikuju, ove bendove odlikuje bazični rokenrol odsviran sa pank energijom i zdravom dozom glam roka. 
 
Najveći uspeh u SAD-u, ali potom i internacionalno, ostvarili su The Hellacopters, The Hives, Backyard Babies, Gluecifer i grupa koja zaslužuje poseban tekst - genijalni Turbonegro. Ako volite ovaj iskreni i sirovi zvuk, onda za slušanje važi ona preporuka iz filma "This Is Spinal Tap": Na skali od 1 do 10 potrebno je okrenuti potenciometar na 11 i čekati dolazak komunalne milicije. 
 
 
The Hellacopters su sinovi detroitskog rokenrola, imajući u vidu da su im glavni uzori MC5, The Stooges i Sonic's Rendezvous Band. No tu je i neskrivena ljubav ka grupama Motörhead, Kiss i ACDC, odnosno uticaji britanskog panka. Osnovani su 1994. godine i predvodi ih multitalentovani Nick Royale (bubnjar i gitarista takodje u grupama Entombed, The Solution, Imperial State Electric itd). Prva dva albuma "Supershitty to the Max!" (1996. godine) i  "Payin' the Dues" (1997. godine) snimili su gitaristom Dregenom koji napušta ekipu i posvećuje se takodje uspešnom garažnom rokenrol bendu Backyard Babies. 
 
Narednih godina The Hellacopters postaju internacionlno prepoznat bend i ukazuje im se prilika da sarađuju sa svojim idolima. Kao neka vrsta potvrde da su uspeli da vrate rokenrol na prave šine, usledile su turneje i albumi gde sarađuju sa legendama iz Detroita Vejnom Krejmerom i Skotom Morganom. 
 
Četrnaest godina nakon poslednjeg studijskog albuma "Head Off" The Hellacopters će 1. aprila 2022. godine objaviti svoju novu ploču "Eyes Of Oblivion". Ovo takođe podrazumeva povratak gitariste Dregena, a frontmen Nike je opisao album kao sudar Bitlsa i Judas Priest-a, ili kombinaciju Ramonesa i Lynyrd Skynyrda. Stiže i novi singl, odnosno spot koji najavljuje povratak švedskih garažnih ministara. 
 
  • Matoro...

    11.03.2022 10:39
    A D.A.D (disneyland after dark)? i Demolition 23 (M.Monroe...)?
  • Deks

    14.02.2022 17:06
    "Skandinavski rokenrol" bi po kvalitetu muzike mogao da se opiše frazom "špansko selo". Hajde da vidimo šta je sa kvalitetnom pop muzikom. Zanimljivo bi bilo videti ko će pobediti na ovogodišnjoj "Dori". Hoće li muzička diva Zdenka Kovačiček konačno dobiti priliku da se takmiči na Evroviziji ili će to poći za rukom mladim snagama poput Tine Vukov ili Elis Lovrić?
  • Điša

    14.02.2022 15:12
    Dobar je tekst, ali
    gde su Hivesi, gde su The Baboon Show?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika