Buddy Holly: Pionir rokenrola i originalni kantautor

Ako bih starije pitao ko su pravi pioniri rokenrola i zašto, dobijao bih različite odgovore, ali neke tvrdnje su zaista na mestu.
Buddy Holly: Pionir rokenrola i originalni kantautor
Foto: 021.rs (Ilustracija)

Najčešće bih čuo da je Elvis kralj zbog svog prepoznatljivog vokala i harizme, Džin Vinsent i njegov bend je pedesetih prašio najtvrđe, Karl Perkins je bio gitarski velemajstor, a klavir Džerija Lija Luisa je goreo, u bukvalnom i svakom drugom smislu. 

Za temelje su posebno zaslužni Rej Čarls, Litl Ričard, Čak Beri, Bo Didli, Fets Domino i mnogi drugi. 
Nisam zaboravio još jedno važno ime. Obeležavamo važnu godišnjicu - 20. februara 1958. godine objavljen je album "Buddy Holly". Bilo bi apsolutno nepravedno reći da se momka iz Teksasa danas sećamo zbog tragične smrti u 22. godini života. 
 
Badi Holi je svoje mesto u prvoj rokenrol ligi zaslužio zbog izuzetnih pesama, nesvakidašnjeg talenta i ogromnog uticaja na umetnike koji su došli kasnije. 
 
 
Ploča "Buddy Holly" je zapravo njegov drugi album, jer je godinu dana ranije sa svojim sastavom The Crickets objavio takođe antologijsko izdanje "The 'Chirping' Crickets". Na albumu čiju godišnjicu obeležavamo nalazi se čuveni hit "Peggy Sue", a na prvo slušanje lako se zavole brži rani rokerski singlovi kao što su "Ready Teddy" i "Rave On". 
 
Ipak u brojnim kasnijim analizama Holijeve karijere i ove ploče, ispostaviće se da je muzička magija ovog rokenrol pionira zapravo činjenica da je uspeo da se odmakne od nekih kantri i R'n'B standarda i napiše vrhunske pesme sa pop melodijama odnosno harmonijama. To dolazi do izražaja kod sporijih pesama kao što su "Everyday" ili "Words of love", pa se danas smatra da se uz ime Buddy Holly može staviti ona etiketa "rock songwriter" ili kantautor kako bi to kod nas preveli. 
 
Ta njegova sposobnost da bazičnom rokenrolu doda pop senzibilitet direktno će uticati na Bitlse, koji će i obraditi "Words of love" 1964. godine. Postoji čak i tvrdnja da su Bitlsi uzeli ime inspirisano insektima kao omaž sastavu The Crickets.
 
 
Šta bi se desilo da Badi nije ušao u avion koji će se srušiti 3. februara 1959. godine, i u kom smeru bi mu išla karijera, ne možemo nagađati. Impresivno je, ipak, koliko je dvadesetogodišnji mladić koji je stvarao samo nekoliko godina promenio tok popularne muzike dvadesetog veka. 
Kao uzora navodili su ga Lenon i Makartni, ali i Bob Dilan, The Rolling Stones, Elvis Kostelo i Elton Džon. Zato i ne čudi što se dan kada su u avionskoj nesreći poginuli Holi, Riči Valens, Big Buper i pilot Rodžer Piterson, označava kao "The Day the Music Died", kako je to opevao Don Maklin u pesmi "American Pie".
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika