Kako sam pokušao da pobedim depresivne misli: Fontaines D.C. i Kali Fat Dub

Užasnu nedelju iza sebe pokušao sam zaboraviti uobičajenom taktikom. Sakrio sam knjige i albume po stanu koji mi dođu kao uteha, i onda ih povremeno, kao slučajno, pronalazim.

Počeo sam sa proverenim vrednostima, pa sam se vratio nekim stranicama Fantea, a zatim sam dosta slušao The Damned, pre svega albume "The Black Album" i "Strawberries". 

Provereni selektivni inhibitor serotonina mi je i američka, odnosno britanska stendap komedija, te sam fanatično gledao sve video zapise Džejmsa Akastera, koji ima prilično apsurdan i neobičan pristup komediji i zaista vam ga preporučujem. 
 
 
Sve je to pomoglo, ali nisam bio ni na 25 odsto baterije i morao sam da smislim novu taktiku. Ne mogu više samo da gledam u prošlost, već hajde da čujem šta ima novo od muzike, a onda to i da podelim sa ljudima. Ne volim muzičku kritiku, volim da delim muziku sa ljudima, to mi zaista pomaže na neki čudan način. 
 
Da, ja sam jedan od onih smarača koji će svoje goste postaviti ispred monitora i onda ih satima daviti pričama zašto je ova bas deonica ili onaj tekst izvanredan. Nije ni čudo što mi se broj gostiju u stanu drastično smanjio. "Znaš kovid je...i to..." Da, kako da ne!
O irskim postpank pesnicima Fontaines D.C. sam vam nedavno pisao i sada imaju novu pesmu, odnosno spot. "I Love You" nije klasična ljubavna pesma kao što implicira naziv, već neka vrsta posvete njihovoj matičnoj zemlji. Pevač Grian Chatten kaže da je to prva direktna politička pesma koju su napisali.
 
Opisuje dobre i loše strane života u Irskoj, ali kako Grian kaže "I Love You" je između ostalog kompozicija o krivici koju on lično oseća jer je zbog muzičkog biznisa napustio Irsku i preselio se u Veliku Britaniju. 
 
A politički, istorijski i ekonomski odnosi te dve zemlje su kao što znate veoma turbulentni. Izgleda da će album "Skinty Fia" koji će se pojaviti 22. jula biti podjednako dobar, a možda i bolji od prethodne ploče "Dogrel" iz 2019. godine. 
 
 
Postoji mnogo razloga za bes, od političke situacije u zemlji preko rata u Ukrajini, do svetske zdravstvene i ekološke krize. Gde je bes, tu je i pank, ili bar nastavak panka drugim sredstvima. Sledeća preporuka stiže sa prostora bivše Jugoslavije, reč je o albumu "Životinjska karma" (2021) koji sam baš intenzivno slušao tokom ove mraćne nedelje iza mene. 
Neko će opravdano postaviti pitanje - čemu besna muzika, ako se osećaš loše, međutim ova ploča diže borbenu gotovost i poziva na otpor. To je treće izdanje dvojca Kali Fat Dub "furioznog, post-apokaliptičnog, spoken word dub dua kojeg čine dva osebujna momka Haris Pilton i Chakka Svraka", kako ih opisuje njihov zagrebački izdavač PDV records. 
 
Centralna tema je ekološka, ili bi se moglo reći osveta prirode čoveku nakon svih devastacija koje još uvek traju. Muzički Kali Fat Dub je izuzetno uzbudljiv bend - u osnovi je reggae, dub i hip hop muzika, ali uz dosta drum'n'bass i ostalih elektronskih uticaja. 
 
  • Slucaj

    28.02.2022 18:28
    Iskreno, izgubila sam vas kod "satima daviti pričama". Ali kontam besnu muziku. Bolje biti besan nego tuzan. A znate sta je tuzno? Sto mi u takvim momentima bolje pomogne narodni lek (citaj - narodnjak). Problem je sto se skoro nikada ne setim da ih pustim. Drzim se besnog.
  • I

    28.02.2022 10:46
    To vam je Ivan Varnju
    Odličan tekst i za one koji ne prate muziku.
  • Boban

    28.02.2022 09:57
    Svako ima svoj pristup. Ja u lošem raspoloženju volim muziku od koje će mi biti još gore. Svalako izbor od omiljenih pesama, ne od onih 98% koje ne podnosim.
    Posle nekog vremena mi bude bolje. Zašto, ne znam?!
    Dobar je tekst, dobro je videti šta misle drugi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika

Ozi Ozborn optužio Kanje Vesta za krađu

Britanski muzičar Ozi Ozborn optužio je američkog repera Kanjea Vesta da je bez dozvole na svom novom albumu koristio deo iz verzije pesme nekadašnjeg rok grupe Black Sabbath "War pigs".