Rod Stjuart prodao prava na svoje pesme: Naplatio ih skoro 100 miliona dolara

Britanski muzičar Rod Stjuart prodao je izdavačka prava i ceo katalog svojih pesama za skoro 100 miliona američkih dolara, objavio je "Wall Street Journal".
Prema pisanju ovog američkog poslovnog časopisa "Iconic Artists Group" je za pomenuti iznos otkupila prava na Stjuartov katalog, ali i određena prava na korišćenje njegova imena i lika.
 
Ovo je za manje od nedelju dana druga velika prodaja prava u svetu pop i rok muzike.
Soni je od naslednika Majkla Džeksona otkupio polovinu prava na njegova izdanja i pesme, čiju je vrednost New York Times procenio na 1,2 miliona američkih dolara. 
 
Prema pisanju Billbrda, Soni je polovinu prava platio najmanje 600 miliona američkih dolara.
Tržište prava na muziku je posljednjih godina izrazito aktivno, pa su tako svoje kataloge pesama bogato unovčili legendarni muzičari poput Boba Dilana, Brusa Springstina i Nila Janga.
 
Investitori smatraju da će im se ulaganja višestruko isplatiti u eri kad su servisi za "streaming" muzike u velikom uzletu, s obzirom na to da vlasnici prava zarađuju od svakog emitovanjaa pesama, prodaje albuma, korišćenja muzike u reklamne svrhe ili u filmovima i serijama, što je propisano zakonima o zaštiti autorskih prava.
  • Mary Poppins

    16.02.2024 18:44
    Kikiriki
    To i nije neka suma za autorska prava,samo pokazuje njegovu nebitnost.
    Kada se Phill Collins razvodio od svone supruge, morao je supruzi isplatiti 100 miliona Švajcarskih Franaka,i plaćati mesečnu alimentaciju za 2 ćerke po 22000 CHFr. Supruga se izjasnila da ne želi da nju mesečno izdržava i rekla je da je Phill pažljiv i simpatičan te je "zadovoljna" sa 100 miliona CHFr !!
    Phill Colins ima autorska prava,npr oko 1,5 milijarde €,tako da je Rod Stewart amater u poređenju sa vrhunskim muzičarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika