.jpg) 
                                                                                                                Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je
Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta. 
						
																									 
																	Foto: Pixabay
															Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suv, nego gnjecav i gotovo tečan, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše Pun kufer.
Jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecasta sredina savršeno prožima pečeniji deo biskvita ili korice.
	Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk pucanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada. 
	A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.
	Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša pećnica. 
	Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta. 
	Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.
	U kalupu prečnika 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz pećnice izvadite presuvi kolač.
	Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno umućenom pavlakom.
	Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:
- 135 g maslaca + za namastiti kalup
- 55 g kakaa u prahu
- 350 g šećera
- 2 kafene kašičice vanilin šećera
- 2 kašike šećera u prahu
- 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
- 3 jaja
- prstohvat soli
	Priprema švedske čokoladne torte:
	1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.
	2. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.
	3. Izlijte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta.
	4. Gotova torta mora imati formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečna iznutra – moći ćete to proveriti tako što je uzmete s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.
	5. Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje.
	6. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.
	Prijatno!
								
								
							Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Da se prezalogaji: Slani mafini
													31.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Može biti dobro da se nešto na brzinu prezalogaji, može biti dobro i kada dođu gosti - slani mafini sa sirom i spanaćem.												
											Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom
													29.10.2025.•
													
														
														5													
												
												
													Nekada je jednostavno i najbolje - šufnudle su primer za to.
												
											Zeleni detoks smuti: Pogledajte šta vam je sve potrebno
													28.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Kombinacija zelenog povrća i voća koja pomaže u detoksikaciji organizma i daje energiju, pogledajte kako ga možete spremiti.												
											Neće ni mrvica ostati: Čokoladni kolač sa makom, bananama i malo ruma
													27.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Ako ste ikada tražili kolač koji spaja bogatstvo čokolade, jedinstvenu teksturu maka i prirodnu slatkoću zrelih banana - ovo je pravi recept za vas. 
												
											Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta
													26.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Recept je jednostavan, brzo se sprema, a efektan je izgledom i ukusom.
												
											Potaž od karfiola i praziluka: Jednostavan i topao obrok za jesenje dane
													25.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Lagani, kremasti potaž od karfiola i praziluka pravo je rešenje kada želite nešto hranljivo, brzo i ukusno, a da nije ni od brokolija ni od bundeve.												
											Ideja za doručak: Sirniki - palačinke od svežeg sira koje se spreme za 15 minuta
													24.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Palačinske od svežeg sira, poznate kao sirniki, savršen su brzi doručak ili desert kada želite nešto slatko. 
												
											Lagano osveženje: Krem od mandarina
													23.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Sezona je mandarina, pa vam danas donosimo recept za krem od mandarina. 
												
											Predlog za večeru: Ukusan namaz od tunjevine
													22.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Ukoliko razmišljate šta biste mogli da prezalogajite, imamo jedan predlog. U pitanju je namaz od tunjevine.												
											Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom
													22.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.
												
											Potaž od brokolija: Kako pripremiti?
													21.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Potaž od brokolija je lagano i hranljivo jelo koje se priprema brzo i jednostavno, a pogodno je kao predjelo ili večera.												
											Predlog za fin doručak: Jaja u tortilji
													20.10.2025.•
													
														
														3													
												
												
													Jaja su mnogima omiljen način da započnu dan, jer su uglavnom laka za pripremu, svima dostupna, ukusna i sita.
												
											Probajte ovu varijantu: Pire krompir će imati bolji ukus ako mu dodate jedan sastojak
													19.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Pire krompir je idealan dodatak ručku. Jedan jednostavan korak prilikom kucanja će mu dati još bolji ukus.												
											Predlog za ručak ili večeru: Kremasta testenina s piletinom i sušenim paradajzom
													19.10.2025.•
													
														
														2													
												
												
													Ako volite jela koja spajaju jednostavnost i bogat ukus, ova kremasta testenina s piletinom i suvim paradajzom biće pravi pogodak. 
												
											VIDEO: Ledena kafa sa tahinijem - orašasto osveženje koje osvaja društvene mreže
													19.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Napitak koji se brzo širi društvenim mrežama, ledena kafa sa tahinijem kombinuje bogati ukus paste od susama sa kafom i mlekom - rezultat je kremast, orašast i iznenađujuće osvežavajuć. 
												
											Lava kolač kod kuće: Jednostavan recept za popularni desert
													18.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Lava kolač je desert koji je stekao popularnost širom sveta zbog svoje karakteristične kombinacije.
												
											Hleb iz lonca: Evo kako ga možete napraviti
													17.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Hleb iz lonca - ukusan, jednostavan za praviti, ne mora se čak ni mesiti.
												
											Zabavan i lagan doručak: Jaja u povrćnom oblaku
													16.10.2025.•
													
														
														2													
												
												
													Jaja su zdrav i ukusan način da započnete dan, ali mogu dosaditi ako ih uvek jedete na isti način.
												
											Zapečene tikvice sa sirom i kinoom: Bez mesa, idealne za ručak ili večeru
													15.10.2025.•
													
														
														0													
												
												
													Ako tražite lagano, ali zasitno jelo koje spaja kremast sir, osvežavajuće tikvice i nutritivnu kinoa – ovo je pravi izbor.												
											Mogu i kao desert i kao doručak: Palačinke sa blagim ukusom kokosa
													15.10.2025.•
													
														
														1													
												
												
													Ako imate malo više vremena da se posvetite spremanju obroka, preporučujemo vam da probate palačinke sa blagim ukusom kokosa.
												
											Pita sa višnjama: Kako se priprema?
													14.10.2025.•
													
														
														4													
												
												
													Hrskava korica, sočan fil i bogat ukus višanja - ova pita je jednostavna za pripremu, a izgleda i miriše kao da je iz pekare. 
												
											 
                                                                                                                 
                                                                                                                 
						 
						 
						 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													 
													
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar