.jpg)
Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je
Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta.

Foto: Pixabay
Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suv, nego gnjecav i gotovo tečan, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše Pun kufer.
Jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecasta sredina savršeno prožima pečeniji deo biskvita ili korice.
Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk pucanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada.
A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.
Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša pećnica.
Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta.
Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.
U kalupu prečnika 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz pećnice izvadite presuvi kolač.
Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno umućenom pavlakom.
Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:
- 135 g maslaca + za namastiti kalup
- 55 g kakaa u prahu
- 350 g šećera
- 2 kafene kašičice vanilin šećera
- 2 kašike šećera u prahu
- 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
- 3 jaja
- prstohvat soli
Priprema švedske čokoladne torte:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.
2. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.
3. Izlijte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta.
4. Gotova torta mora imati formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečna iznutra – moći ćete to proveriti tako što je uzmete s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.
5. Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje.
6. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.
Prijatno!
Podrži 021
021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO Slavni italijanski kuvar podelio genijalan recept: Kako da iskoristite višak testa
04.10.2023.•
2
Vrhunski italijanski kuvar Đenaro Kontaldo podelio je recept koji otkriva šta možete da uradite s ostacima testenine.
Šećeru ne ističe rok trajanja, ali može da se pokvari: Kako da prepoznate da nije za upotrebu?
02.10.2023.•
0
Šećeru ne ističe rok, ali to ne znači da će biti svež kako meseci prolaze.
Obožavate da pijete kafu? Danas je Međunarodni dan kafe, a evo i zašto je bitan
01.10.2023.•
1
Danas je Međunarodni dan kafe.
Stručnjaci sa Harvarda tvrde: Ovako bi trebalo da izgleda dečji tanjir s hranom
01.10.2023.•
0
Deca rastu i razvijaju se, a za taj proces im je potreban čitav niz nutrijenata.
Humus veličanstveni: Detaljan vodič kako da napravite ovaj namaz kao iz prodavnice, pa i bolji
30.09.2023.•
0
Ovaj jednostavni bliskoistočni namaz ima toliko obožavaoca da su se godinama vodile rasprave o njegovom poreklu, s Libanonom i Izraelom kao glavnim protagonistima koji tvrde da su ga izumeli.
Otkriven "sveti gral": Naučnici veruju da su pronašli zamenu za palmino ulje
24.09.2023.•
6
Tim škotskih istraživača veruje da je proizveo, kako kažu, "sveti gral", alternativu palminom ulju koje se nalazi u skoro polovini prehrambenih i kozmetičkih proizvoda u supermarketima.
Ovo su najzdraviji sirevi na svetu
24.09.2023.•
2
Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi se smatrale zdravim.
Skromno italijansko jelo koje je postalo hit: Treba da imate tikvice, malo luka i palente
23.09.2023.•
3
Skromno italijansko jelo sa tikvicama, lukom i palentom postalo je viralni hit, a evo i kako možete da ga napravite.
Momirović: Voće i povrće u Srbiji zdravsteno sve ispravnije iz godine u godinu
22.09.2023.•
20
Profesor Poljoprivrednog fakulteta Nebojša Momirović izjavio je da su u Srbiji voće, povrće i druge namirnice biljnog porekla veće zdravstvene ispravnosti i boljeg kvaliteta svake godine.
Nutricionistkinja: Ove namirnice izbegavajte pre spavanja
21.09.2023.•
7
Mnogi od nas uveče vole da nešto prezalogaje.
Cene pirinča na rekordnom nivou u poslednjih 15 godina
21.09.2023.•
1
Podaci Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pokazuju da su globalne cene pirinča na najvišem nivou u poslednjih 15 godina.
Rekordne cene maslinovog ulja, sve češće i krađe, a rešenja ni na vidiku
19.09.2023.•
1
Usled velikih suša, zemlje koje su najveći proizvođači maslinovog ulja, smanjile su zalihe.
Volite da pijete pivo? Evo kako ono utiče na zdravlje creva
18.09.2023.•
10
Pivo, omiljeno piće mnogih, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina.
Kineski restoran pod istragom zbog takmičenja u jedenju knedli
17.09.2023.•
0
Restoran u Kini, koji je svoje goste izazvao da pojedu više od 100 kndeli (eng. dumplings) u zamenu za besplatan obrok, našao se na udaru vlasti.
Francuska želi da zabrani upotrebu mesnih termina na vegetarijanskim proizvodima
17.09.2023.•
1
Francuska vlada donela je uredbu kojom želi da spreči korišćenje mesnih naziva poput odrezak, roštilj ili rebra za opisivanje proizvoda na biljnoj bazi.
Ajnštajn je svako jutro jeo pržena jaja, ali na malo drugačiji način
17.09.2023.•
2
Nobelovac i veliki fizičar Albert Ajnštajn za doručak je jeo zaslađena pržena jaja sa dodatkom meda i putera.
Počeo Oktoberfest
16.09.2023.•
0
Pivo teče i milioni ljudi hrle u glavni grad Bavarske da proslave zvanično otvaranje godišnjeg pivskog festivala Oktoberfesta.
Jedan turista umro, još 12 u bolnici zbog pokvarenih sardina
14.09.2023.•
2
Jedna osoba je umrla, a 12 ih je završilo u bolnici u Bordou u Francuskoj, nakon što su pojeli pokvarene sardine u restoranu.
VIDEO: Reka vina tekla ulicama malog portugalskog grada
12.09.2023.•
3
Vinari su mali portugalski grad Sao Lorenco do Bairo ofarbali u crveno nakon što su se dva rezervoara slučajno prosula 2,2 miliona litara crvenog vina niz mirnu ulicu.
Lista najpopularnijih pića: Šta je zajedničko Srbiji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i BiH?
10.09.2023.•
3
Stranica World of statistics objavila je na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) listu najpopularnijih pića po državama.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar