.jpg)
Ovo je najbolja i najbrža čokoladna torta: Lako se pravi, a preukusna je
Ova dekadentna čokoladna torta tradicionalni je desert u Švedskoj i tamo se naziva kladdkaka – gnjecava torta.

Foto: Pixabay
Ime nam otkriva puno o njenoj teksturi – spolja ima pečeni biskvit, dok iznutra nije suv, nego gnjecav i gotovo tečan, što je upravo i ono što ovu tortu čini tako ukusnom, piše Pun kufer.
Jede se topla – ili podgrejana – ako vam kojim slučajem ostane, pa njena gnjecasta sredina savršeno prožima pečeniji deo biskvita ili korice.
Hrskavi čokoladni kolač prekriven šećerom u prahu, koji pusti onaj divan zvuk pucanja kada ga presečete nožem, u lepom je kontrastu s kremastom sredinom. U ukusu nema nikakvih viškova, samo čista čokolada.
A najbolje što ovaj kolač koji može biti poslužen i u najsvečanijim prilikama i samo za ukućane uz, recimo, film.
Ne, zapravo još bolje je to što ćete u ovome kolaču uživati za otprilike pola sata. I o tome će odlučiti vaša pećnica.
Da pripremite i umutite sastojke trebaće vam oko pet minuta, a torta će se peći od 20 do 40 minuta.
Ovaj kolač ne sme biti prepečen, u sredini mora biti gnjecav, a na vrhu hrskav.
U kalupu prečnika 16 do 20 cm peći će se oko pola sata, a pečete li u širem kalupu, torta će biti niža pa ćete je morati izvaditi iz rerne puno ranije. Svakako je bolje da proverite više puta nego da iz pećnice izvadite presuvi kolač.
Švedska čokoladna torta ne treba glazuru ili preliv, ali ne preskačite šećer u prahu. Ako je baš morate poslužiti uz nešto, pokušajte s malinama i ručno umućenom pavlakom.
Sastojci za švedsku čokoladnu tortu:
- 135 g maslaca + za namastiti kalup
- 55 g kakaa u prahu
- 350 g šećera
- 2 kafene kašičice vanilin šećera
- 2 kašike šećera u prahu
- 130 g glatkog brašna + za posipanje kalupa
- 3 jaja
- prstohvat soli
Priprema švedske čokoladne torte:
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Kalup namastite maslacem i pobrašnite ga.
2. U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Maknite s vatre i umešajte ostale sastojke. Ručno mešajte dok ne nestanu grudvice i ne dobijete jednoličnu smesu.
3. Izlijte smesu u podmazan kalup za torte i pecite 35 minuta. Proverite kako napreduje pečenje nakon 20 minuta.
4. Gotova torta mora imati formiran biskvit spolja ali mora biti gnjecava i gotovo tečna iznutra – moći ćete to proveriti tako što je uzmete s obe ruke i u vazduhu nežno zaljuljate levo-desno.
5. Pustite da se torta malo ohladi u kalupu, a zatim je prebacite na tanjir za posluživanje.
6. Bogato je pospite šećerom u prahu i poslužite toplu.
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Tri napitka koja spasavaju od dehidratacije: Sve možete napraviti kod kuće
28.06.2025.•
0
Dok se termometar penje do 37 stepeni, važno je da ostanemo hidrirani - ali ne bilo čime.
Musaka od tikvica i mlevenog mesa (bez krompira)
22.06.2025.•
0
Za razliku od klasične musake, ova varijanta je laganija, što je savršeno za vrele dane.
Idealno za vrele dane, pravi se za manje od 15 minuta: Brzi voćni parfe
22.06.2025.•
0
Danas vam donosimo jedan jednostavan, osvežavajuć i jeftin letnji desert koji se pravi za manje od 15 minuta - voćni jogurt parfe sa keksom.
Brz i sočan čokoladni kolač
21.06.2025.•
1
Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.
Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma
20.06.2025.•
2
Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.
Kad nemate vremena ili vam se ne "kampuje" kraj šporeta: Brzi pirinač s piletinom i povrćem
18.06.2025.•
0
Kada je vruće i ne stoji vam se previše kraj šporeta, ili kad prosto nemate vremena, a želite sit, raznovrsan i ukusan ručak, tu je - pirinač s piletinom i povrćem.
Neki kažu da je ovo najbolja smesa za pohovanje
17.06.2025.•
0
Pohovano meso ili pohovano povrće poput tikvica ili patlidžana često su jelo na našim trpezama, a ukoliko želite da dobijete najbolji ukus i teksturu, u smesu za pohovanje dodajte pivo.
VIDEO: Špagete od tikvica su veliki hit i lako se pripremaju
15.06.2025.•
0
Zoodles, ili špagete od tikvica, postali su popularna alternativa tradicionalnoj testenini, naročito među ljubiteljima zdrave ishrane.
Pita savijača sa sirom, šampinjonima i origanom
15.06.2025.•
2
Fina pita koju možete jesti za bilo koji obrok, najbolje uz jogurt. Dovoljno je izdašna da bude i za goste.
Za vrele letnje dane: Hladni voćni sorbe
15.06.2025.•
0
Ovaj slatkiš bez dodatog šećera osvežava, hidrira i idealan je i kao užina i kao lagan desert.
Pina Colada: Šta vam je sve potrebno i kako se priprema?
14.06.2025.•
1
Pina Colada je osvežavajući koktel poreklom iz Kariba, koji je postao simbol letnjeg uživanja širom sveta.
Osvežavajući letnji koktel: Jedan od sastojaka je i nana
14.06.2025.•
0
Osvežavajući koktel sa nanom - biljkom koja rashlađuje telo, osvežava dah i umiruje duh, idealan je za tople letnje večeri.
Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše
13.06.2025.•
0
Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.
Ovo je trik kako da uštipci upiju manje ulja: Ideja za ukusan doručak
12.06.2025.•
0
Uštipci – hrskavi spolja, mekani iznutra, idealni za doručak ili brzu večeru. Ali često znaju da upiju previše ulja, pa postanu teški, masni i teško svarljivi.
Za ovo vredi uključiti rernu i na plus 30: Pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem
12.06.2025.•
0
Iako su vreli dani i možda vam se ne uključuje rerna, ova pita sa mlevenim mesom, šampinjonima i karijem je vredna toga.
Ledeni desert u čaši sa čia pudingom i voćem
11.06.2025.•
0
Donosimo vam osvežavajuć, a zdrav desert bogat vlaknima, omega-3 i bez veštačkog šećera.
Za brzinsko osveženje na vreo dan: Ledeni milkšejk od banane i bademovog mleka
10.06.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za brz, jednostavan i osvežavajuć milkšejk koji će vas rashladiti u vrelim danima pred nama.
Savršeno za vrućine: Ledena limunada sa krastavcem i nanom
07.06.2025.•
0
Evo još jednog osvežavajućeg recepta za vruće letnje dane – nešto što rashlađuje, puni energijom i lako se pravi.
Ako vam "pretekne" kuvanog pirinča - ne bacajte ga: Ovo je recept za brzo i ukusno jelo
07.06.2025.•
0
Ukoliko ste za vikend spremali kuvani pirinač, velika je verovatnoća da vam je nešto preteklo, jer obično skuvamo mnogo veću količinu nego što je potrebno.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar