Cene soka od pomorandže porasle za čak 77 odsto za godinu dana

Cene soka od pomorandže porasle su 77 odsto zbog pada proizvodnje u glavnim regijama uzgoja, što je dovelo do straha da će sok od pomorandže i samo voće biti nedostupni mnogim potrošačima.
Cene soka od pomorandže porasle za čak 77 odsto za godinu dana
Foto: Pixabay
U godinu dana veleprodajna cena soka od pomorandže porasla je gotovo 77 odsto. Od februara 2020, kada je izbila pandemija kovida, upeterostručila se, navodi AFP.
 
Oko 85 odsto svetskog tržišta podeljeno je između Floride i Sao Paula. Brazil izvozi 99 odsto svoje proizvodnje.
Sjedinjene Američke Države i Brazil određuju tržišnu cenu za ovo popularno voće. Problemi s proizvodnjom utiču na zalihe i cene u Evropi za potrošače i dolazimo do skupljih sokova od pomorandže koji se isporučuju u manjim količinama.
 
Terminski ugovor za smrznuti koncentrisani sok od pomorandže, tržišno merilo, porastao je na 6.500 dolara po toni po dolasku u evropsku luku Roterdam.
Kao i kod mnogih roba, troškovi proizvodnje, izvoza i pakovanja takođe su nedavno porasli, ali to nije glavni razlog skoka cena.
 
Pre nekoliko nedelja organizacija uzgajivača agruma, Fundecitrus, objavila je procenu pada brazilske berbe od 24 odsto na godišnjem nivou, na najniži nivo u 36 godina, s 232 miliona slučajeva koji se očekuju u narednim mesecima, u poređenju s sa 307 u prethodnoj godini.
 
Što se tiče američke proizvodnje, američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) očekuje blagi porast u odnosu na prošlu godinu, ali znatno ispod žetve od pre dve godine (-36 odsto).
 
Fundecitrus je rekao da je glavni razlog pada bila suša koja je pogodila glavne uzgojne regije, uključujući brazilsku državu Sao Paulo. Na usev je takođe uticala Huanglongbingova bolest (HLB), poznata kao bolest žutog zmaja, koja je zahvatila useve i na Floridi i u Brazilu.
 
Prošle godine AFP je izvestio da je u Meksiku, još jednom velikom proizvođaču pomorandži s druge strane Atlantika, te u Španiji, vodećem evropskom proizvođaču pomorandži, proizvodnja takođe pala za 30 odsto zbog suše. Trend je opadanja konzumacije soka od pomorandže.
 
U Sjedinjenim Američkim Državama potrošnja se prepolovila u deceniji, a trend se potvrđuje i u Evropi, iako manje izraženo.
Brendovi sokova od pomorandže skloni su da se okrenu drugim sokovima i izraditi voćnih koktela, mešajući pomorandže s drugim jeftinijim i dostupnijim voćem.
 
Ovaj fenomen pada proizvodnje i rasta troškova traje godinama, a mnogi su zabrinuti da bi, dugoročno gledano, pomorandže mogle postati preskupe i potrošači ih smatrati luksuznim proizvodom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće