Meteorska kiša na nebu iznad Srbije između 12. i 13. avgusta

Meteorska kiša trebalo bi da bude vidljiva na nebu iznad Srbije u noći između petka i subote, 12. i 13. avgusta, kažu u Astronomskom društvu "Ruđer Bošković".
Kako je rečeno u toj ustanovi, kišu meteora najpovoljnije je gledati oko ponoći, ali na nebu iznad gradova zbog velike svetlosne zagađenosti moguće je da će biti vidljivi samo najsjajniji meteori.
 
Posmatračima meteorske kiše na nebu iznad Srbije, da bi opazili što više meteora, savetuje se odlazak na planinu. Mesec će svojom svetlošću ometati vidljivost te pojave, kao i moguća kiša, a za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema.
 
"Jedne godine je na nebu iznad Beograda bilo vidljivo sedam, druge 12 meteora", kazao je sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Ivan Jeličić i dodao da se pod idealnim okolnostima može videti od 70 do 100 meteora.
 
Kiša meteora je prirodna pojava koja se ponavlja svake godine, a pod idealnim okolnostima moguće je videti do sto meteora na sat. Do te pojave na nebu dolazi zbog toga što Zemlja u svom kretanju oko Sunca prolazi kroz ostatke komete Svift - Tatl.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.