Odeća koja se skuplja i širi posle pranja

Određena garderoba se zbog svog sirovinskog sastava skuplja, odnosno širi tokom pranja.

Stoga, budite oprezni kada kupujete ove odevne komade. Prilikom kupovine, posebno obratite pažnju na ove odevne predmete i obavezno kupite za broj veće, odnosno manje veličine.

ODEĆA KOJA SE SKUPLJA

1. Pamučne majice. Obične majice s velikim postotkom pamuka 'žrtve' su skupljanja, a i one s primesama poliestera takođe iz mašine izlaze 'manje'.

2. Majice s kragnom. Često se nakon pranja i sušenja skupe upravo u području kragne pa ih je teže zakopčati. Ili jednostavno izgledaju "čudno" na tom području.

3. Vunena garderoba. Vunena vlakna takođe se smanjuju u kontaktu s vodom ili pri hemijskog čišćenja. Zato birajte modele broj veće koji će vam ujedno biti i puno udobniji.

4. Čarape. Zašto biste zaustavljali cirkulaciju u nogama svaki put kada navlačite čarape? Umesto toga, radije kupujte za broj veće.

5. Letnje haljine s dodatkom viskoze. U prodavnicama nam savršeno pristaju, a nakon svakog novog pranja postaju sve manje i manje. Razlog za to je sirovinski sastav, a viskoza je jedan od osetljivijih materijala. Ona se, naime, rasteže kad je mokra a skuplja pri sušenju stoga i proizvođači savetuju da se pere ručno.

ODEĆA KOJA SE ŠIRI

1. Helanke. Jedan od omiljenijih ženskih odevnih predmeta u većini slučajeva izrađuje se s velikim postotkom sintetičkih vlakana, što znači da će se vremenom raširiti.

2. Džemperi i sakoi od poliestera. Sigurno ste primetili da se odevni predmeti s dodatkom poliestera rašire posle nekoliko nošenja. Kada ih ujutru obučeno savršeno nam pristaju, a već posle nekoliko sati nošenja postaju 'vrećasti'.

3. Najlonke. Nakon samo nekoliko pranja počinju da se šire u području kolena i gležnjeva.

Farmerke spadaju u posebnu kategoriju. One napravljene od pravog, čistog, pamučnog teksasa će se skupiti u pranju, dok će one napravljene s velikim postatkom sintetičkih vlakana odmah širiti pri nošenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.