Uvode zabranu krema za sunčanje zbog korala

Ostrvska država Palau u zapadnom Pacifiku postaće prva zemlja koja je uvela zabranu korišćenja kreme za sunčanje, kako bi zaštitili osetljive koralne grebene.
Uvode zabranu krema za sunčanje zbog korala
Foto: Pixabay
Istražitelji veruju da su sastojci krema za sunčanje izuzetno štetni po morski život i da mogu da dovedu do bržeg beljenja korala, navodi BBC.
 
Vlada Palaua potpisala je zakon kojim se uvodi zabrana korišćenja i prodaje krema za sunčanje i proizvoda za negu kože koji sadrže deset štetnih hemikalija, među kojima oksibenzon i oktinoksat. Zakon stupa na snagu 2020. godine, navodi BBC.
 
Oksibenzon i oktinoksat su dva sastojka krema za sunčanje koji upijaju ultraljubičastu svetlost, ali mogu dovesti do prevremenog izbeljivanja i smrti korala. Predsednik Palaua Tomi Remengesau izjavio je da je zabrana pravovremena, a da će propisana kazna za kršenje zabrana iznositi 1.000 američkih dolara.
 
"Moć konfiskovanja krema za sunčanje trebalo bi da bude dovoljna da spreči njihovo korišćenje u nekomercijalne svrhe", rekao je predsednik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin