Istraživanje: U razvijenim zemljama muškarci u lošijem položaju od žena

Prema najnovijem istraživanju, muškarci su u većini razvijenih zemalja zapravo u nepovoljnijem položaju od žena.
Istraživanje: U razvijenim zemljama muškarci u lošijem položaju od žena
Foto: Pixabay
Ovo istraživanje pod naslovom "A simplified approach to measuring national gender inequality", koje se u neku ruku kosi s onim što smo do sada čuli o ravnopravnosti tj. neravnopravnosti žena u modernom društvu, objavljeno je u ovonedeljnom izdanju jednog od vodećih svetskih naučnih časopisa "Plos One".
 
Naučnici koji su radili na studiji tvrde da su trenutni načini merenja nejednakosti polova "skloni naglašavanju ženskih pitanja" te da ne predstavljaju potpuno objektivnu sliku stvarnosti.
 
BIGI - novo merilo ravnopravnosti
 
Predstavili su novo merilo ravnopravnosti, Temeljni indeks nejednakosti polova (BIGI) koji se fokusira na tri osnovna faktora - obrazovne mogućnosti, očekivano trajanje sveukupnog života i zadovoljstvo sopstvenim životom.
 
Naučnici sa Univerziteta Mizuri u SAD-u i Univerziteta Eseks u Velikoj Britaniji koristili su navedene faktore kako bi došli do proračuna indeksa jednakosti za 134 države tj. 6,8 milijardi ljudi.
 
Muškarcima teže u velikom broju razvijenih zemalja
 
Rezultati primene Temeljnog indeksa nejednakosti polova su iznenađujući. Naime, muškarci su u 91 zemlji od njih 131 (68 odsto) bili u nepovoljnijem položaju od žena, dok su žene bile u nepovoljnijem položaju od muškaraca u 43 zemlje (32 odsto).
 
Muškarcima je, prema najnovijoj studiji, sveukupno gledajući teže nego ženama u SAD-u, Rusiji i većini evropskih zemalja; dakle u velikom broju razvijenih zemalja.
 
"Ne kažemo da žene u razvijenim zemljama ne doživljavaju neravnopravnost u nekim aspektima svog života. Ono što želimo da istaknemo jeste da idealno merilo rodne jednakosti ne bi smelo biti pristrasno prema nepovoljnostima koje doživljava samo jedan pol. Kada smo uzeli u obzir neprilike s kojima se suočavaju oba pola, došli smo do drugačije slike od one koja se obično prikazuje u medijima", rekao je jedan od naučnika koji su radili na studiji, psiholog Gijsbert Stoet.
 
Objektivnije merilo
 
"Koristeći se BIGI merilom, bavili smo se pitanjima koja su važna za sve žene i muškarce sveta, bez obzira na nivo ekonomskog i političkog razvoja zemlje kojoj pripadaju, a uključili smo faktore koje mogu dovesti oba pola, ne samo žene, u neravnopravan položaj", rekao je psiholog Dejvid Giri sa Univerziteta Mizuri. "Postojeća merila jednakosti generalno su pristrasna i problematizuju ženska pitanja, zbog čega nisu objektivna merila ravnopravnosti polova", dodao je.
 
Već više od jedne decenije za merenje jednakosti među polovima koristi se Indeks ravnopravnosti polova (Global Gender Gap Index). Međutim, psiholog Gijsbert Stoet smatra kako se taj indeks ne bavi situacijama u kojima su muškarci u nepovoljnijem položaju; poput oštrijih zakonskih kazni za isti zločin, obaveznom vojnom službom ili zanimanjima koja su opasna po život tj. sa većim brojem smrtnih slučajeva.
 
Stoet takođe veruje kako je zbog složenosti samog indeksa teško proceniti da li je uočena polna neravnopravnost u nekoj zemlji rezultat društvene nejednakosti ili ličnog izbora.
 
Autori studije ne smatraju da li bi već postojeća merila poput Indeksa ravnopravnosti polova trebalo da prestanu da se koriste, nego da bi se uključivanjem proračuna BIGI-ja u buduća istraživanja koja se bave ravnopravnošću polova dobile dodatne informacije i potpunija procena rodne ravnopravnosti.
  • ...

    08.01.2019 22:56
    Konacno istina izlazi na videlo. MRM
  • e da

    08.01.2019 18:36
    Bas jeste. Najteze na svetu je sad belom muskarcu u razvijenoj zemlji. Najbolje je zenama, pogotovo ako su crne ili neke druge boje koze, ako su romkinje jos bolje, a tek homoseksualne. Ma dajte...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".