Evropsko tlo se najbrže zagreva

Evropa se zagreva brže od svetskog proseka, a novi podaci pokazuju da je prošla godina bila najtoplija od početka jerenja, navodi Svetska meteorološka organizacija.
Evropsko tlo se najbrže zagreva
Foto: Pixabay
Tokom proteklih pet godina globalna temperatura bila je prosečno viša za jedan stepen Celzijusa u odnosu na kraj 19. veka. U istom periodu, u Evropi je bila veća za gotovo dva stepena Celzijusa.
 
Prema evropskim podacima koji potiču iz klimatološke službe EU "Kopernikus", 11 od 12 najtoplijih godina u Evropi od početka merenja bile su nakon 2000. godine.
 
Toplo vreme i toplotni talasi tokom leta doveli su prošle godine do suše u mnogim delovima centralne Evrope, navodi BBC. U mnogim delovima kontinenta temperatura je bila tri do četiri stepena Celzijusa viša od uobičajene.
 
Sve to je u korelaciji s količinom sunčevih zraka koji su pogodili Evropu prošle godine. Broj sunčanih sati najviši je do sada zabeležen.
 
Uzimajući sve podatke zajedno, vidi se jasan trend zagrevanja u protekle četiri decenije.
 
Profesor Ruan Saton iz britanskog Nacionalnog centra za atmosferu navodi da su dva razloga ključna.
 
"Prvi je da se kopnena područja brže zagrevaju od okeana, a drugi je smanjenje određene vrste zagađenja vazduha, koje je doprinelo nedavnom zagrevanju Evrope, posebno leti", kaže profesor Saton.
 
Naučnike brine činjenica da je prosečna temperatura u Evropi u poslednjih pet godina, prosečno, veća za dva stepena u odnosu na predindustrijsko doba. Pretpostavlja se da pandemija virusa korona možda privremeno može da zaustavi emisiju štetnih gasova, ali naučnici upozoravaju da treba učiniti mnogo više kako bi se zaustavili zabrinjavajući trendovi.
 
"Zagađenje je smanjeno nakon pada ekonomskih aktivnosti, ali ugljen-dioksid ne nestaje preko noći", upozorava profesorka Danijela Šmit sa Univerziteta Bristol.
  • Aleksandar

    23.04.2020 16:58
    Vidljivo
    pogledajte malo oko sebe sušna zima a najgore krenulo i sušno proleće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin