Utapanje je treći uzrok smrti od povreda u svetu

U vrelim letnjim mesecima, mnogi se odlučuju da vreme provode pored vode, što često nosi sa sobom brojne rizike od kojih je najveći od utapanja.
Utapanje je treći uzrok smrti od povreda u svetu
Foto: Pixabay
Utapanje predstavlja treći uzrok smrti od povreda u svetu u svim uzrasnim kategorijama. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, na godišnjem nivou preko 236.000 ljudi izgubi život usled utapanja, a smatra se da je broj nastradalih znatno veći u odnosu na dostupne podatke, podseća Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.
 
Utapanje predstavlja vodeći uzrok smrti dece do 5 godina starosti i jedan od vodećih uzroka smrti u svim ostalim uzrasnim grupama kod dece. Dok se mlađa deca najčešće utapaju u bazenima ili kadama, starija se češće utapaju u otvorenim vodama- rekama, jezerima, morima...
 
Muškarci su u većem riziku od utapanja, sa dva puta većom stopom smrtnosti u odnosu na žene. Smatra se da je to posledica češćeg boravka u vodi i češćeg upražnjavanja rizičnih ponašanja - poput plivanja van obeleženih i nadgledanih zona ali i konzumiranja alkohola pre plivanja ili vožnje čamcem.
 
Kako sprečiti utapanje?
 
Smanjenju rizika od utapanja svakako najviše doprinosi rešavanje pitanja bezbednosti, postavljanjem barijera za kontrolu pristupa vodenoj površini. Tome doprinosi i edukacija, odnosno podučavanje dece plivačkim veštinama, kažu u beogradskom Zavodu za javno zdravlje. 
 
Pre ulasaka u vodu ne treba konzumirati alkohol niti bilo kakve druge psihoaktivne supstance jer one dovode do smanjenog rasuđivanja, poremećaja koordinacije pokreta i poremećaja svesti, što povećava rizik od utapanja.
 
U vodu ne treba ulaziti odmah nakon obroka, a preporuka je da do ulaska u vodu prođe najmanje dva sata. 
 
Ukoliko se, ipak, nađete u nevolji potrudite se da ostanete smireni, okrenite se na leđa i plutajte. Ako su u blizini spasioci, podignite ruku i signalizirajte im da sa vama nešto nije u redu.
 
Oni koji su u panici često znaju da nekontrolisano mašu rukama i viču, njih treba umiriti i pružiti im pomoć. Instinktivni odgovor na utapanje omogućava osobi da se na vodenoj površini održi svega 20 do 60 sekundi, pre nego što potpuno potone pod vodu.
 
Osoba koja se utapa u panici može potopiti i tako životno ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spasavanje, kad god za to postoje uslovi, prepusti osobama koje su uvežbane za spasavanje u vodi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.