Autor sporne hrvatske kovanice evra saopštio da povlači svoj predlog

Stjepan Pranjković, autor sporne kovanice evra, uputio je danas dopis Hrvatskoj nacionalnoj banci u kojem ih obaveštava da povlači svoj predlog za izgled hrvatske kovanice evropske valute.
Radi se o kovanici na kojoj se nalazi kuna, a kako se ispostavilo, kuna je preuzeta sa fotografije britanskog fotografa i to bez dozvole.

"Podstaknut neugodnom atmosferom, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog evra sa motivom kune, odlučio sam povući svoj predlog dizajna za ovaj motiv, te se odričem bilo kakvih prava", napisao je Pranjković Komisiji za novac HNB, objavio je Index.hr.

"Nisam imao nameru povrediti ničija osećanja, te se zbog toga svima izvinjavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti", dodao je.

Kako piše Telegram.hr, Pranjković se izgleda u jednoj Fejsbuk grupi raspitivao da li je moguće uzeti deo fotografije i dodati joj neke efekte, odnosno urediti je.
 
"Dizajniram neke kovanice i moram primeniti svetlosne efekte na fotografiju kako bi dobila metalni izgled. Pokušao sam na neki drugi način, ali ni jedan od njih ne izgleda dovoljno dobro", napisao je u Fejsbuk grupi u kojoj je zatražio pomoć.
 
Pranjković je u toj grupi pomoć zatražio 27. avgusta prošle godine, a Hrvatska narodna banka (HNB) konkurs je raspisala 25 dana ranije - 2. avgusta. 
 
 
Komisija za novac HNB danas će održati sednicu na kojoj će, između ostalog, razmatrati i ovaj dopis Stjepana Pranjkovića i potom obavestiti javnost.
 
Na hrvatskoj kovanici evra trebalo je da budu kuna i lik Nikole Tesle.
  • Tommy gun

    09.02.2022 14:42
    Zbogom pameti
    Ne kapiram kako neko, u današnje digitalno vreme, pokuša da plagira projekat od državnog značaja i da pomisli da će mu to proći.
  • g pen

    08.02.2022 09:54
    Ih, sta tek srbi kopiraju.
  • Damir

    07.02.2022 17:56
    Neka dopisu ispod Tesle da je hrvatski izumitelj i počasni član SNO za ameriku i kanadu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin