Kada treba kupiti i kako odabrati rolo garažna vrata

Kako kupiti adekvatna garažna vrata. Šta je to što rolo vrata pružaju i koje su njihove prednosti?
Kada treba kupiti i kako odabrati rolo garažna vrata
Foto: Pixabay
Garaže, majstorske radionice, lokali, manufakture – sve su to mesta gde viđamo praktična vrata nove generacije – rolo vrata. 
 
Izbor garažnih vrata zavisi od mesta gde se ugrađuju i njihove namene. Poslednjih godina izdvajaju se rolo vrata koja bude sve veće interesovanje kupaca. Cena rolo vrata je pristupačna, a prednosti koje ona pružaju su mnogobrojne. 

Što se tiče vrsta rolo vrata, ima ih više. Podela bi se mogla napraviti prema tome od kog su materijala napravljena. Nekada su garažna vrata bila uglavnom metalna i veoma masivna. Danas su ih u velikoj meri zamenila rolo vrata nove generacije. Prave se od: aluminijuma, pvc-a ili čelika. Manja masa dugoročno pruža velike prednosti. 

U poređenju sa teškim metalnim vratima, rolo vrata u daleko manjoj meri opterećuju noseću konstrukciju. Nasuprot njima teška metalna vrata su se, nakon dugogodišnje upotrebe, krivila, padala iz ležišta i oštećivala konstrukciju koja ih drži. Manja masa učinila je da rolo vrata imaju potrebnu čvrstinu, ali da ne opterećuju nosače na kojima stoje. Samim tim, vek trajanja je duži. Ne postoji mogućnost zaglavljivanja zbog deformiteta materijala nastalih usled prevelike težine.
 
Rolo vrata od garaže mogu biti perforirana. Prilikom kupovine, povedite računa o tome gde ih postavljate i koja im je namena. Perforirana, rupičasta rolo vrata imaju još manju masu od onih koja to nisu. Još jedna prednost postojanja ovih otvora je bolja ventilacija. Ako se vrata postavljaju negde gde je ulaz u garažu natkriven i zaštićen od padavina, perforirana rolo vrata su dobar izbor. 
 
Ona su često prisutna i u većim radionicama i pogonima, gde postoji više zasebnih jedinica, a služe kako bi se one međusobno razdvojile. Mogu se postaviti i kao zaštita za izloge i kao ulazna barijera u lokale u tržnim centrima. Dodatna prirodna ventilacija pomaže da vazduh tokom noći ne bude suviše vlažan i ustajao. Ako su vam, ipak, potrebna garažna vrata koja su direktno izložena kiši, vetru ili suncu, onda je bolje da se odlučite za rolo garažna vrata koja nisu perforirana. 
 
Rolo vrata su idealna za garaže i radionice, koje su zasebni objekti. Ona nemaju toplotnu izolaciju, te se zato ne stavljaju na garaže u okviru kuća, već samo na one koje su izdvojeni objekti. Kada je o reč o automehaničarskim radnjama, one često imaju rolo vrata na ulazu. Tu se najviše postavljaju metalna rolo vrata, tj. ona od čelika ili aluminijuma. Lagana su, postojana i čvrsta. Iz aspekta bezbednosti, ona su idealna. S druge strane, izdvojene garaže u kućama, mogu imati ista ovakva rolo vrata, ali i ona od pvc-a. U ovakvim garažama, koje se nalaze u ograđenim dvorištima, funkcija rolo vrata je zaštita od padavina. 
 
Jedna od najvećih prednosti rolo garažnih vrata je što ona štede prostor. Kada se otvore, urolaju se poput roletne u sopstvenu kutiju ili u prostor iznad. Veoma malo mesta zauzimaju u tom položaju, tako da je iskorišćenost garaže maksimalna. Ovakva vrata omogućavaju da se sa strane u garaži ili radionici postave police za skladištenje stvari, jer njihov hod ne zadire u taj prostor. Takođe ispred garaže ne treba ostaviti ni malo slobodnog mesta za otvaranje i zatvaranje rolo garažnih vrata. U poređenju sa klasičnim dvokrilnim vratima sa šarkama ili sa kipujućim vratima, rolo vrata odnose pobedu kada je štednja prostora u pitanju. 
Što se vizuelnog uklapanja tiče, ono nikad nije bilo lakše. U ponudi je bogata paleta boja i dezena, tako da će svako naći ono što želi. 
 
Najveći izbor i najbolje cene rolo vrata nalaze se na mirandre.com gde su predstavljeni modeli svih boljih firmi koje se bave ovom oblasti. Uvek kupujete od proverenih prodavaca i proizvođača, kako biste dobili kvalitetan i dugovečan proizvod. Servisiranje i popravke su obezbeđeni. 

Teme

vrata

Ostalo iz kategorije Život - Magazin