Nega starijih: Starački domovi ili nega kod kuće?

Starost sa sobom nosi mnoge zdravstvene izazove.
Nega starijih: Starački domovi ili nega kod kuće?
Foto: Pixabay

To je prirodan proces, koji nekog sustigne pre, nekog kasnije. Jednostavno, dođe trenutak kada je tuđa pomoć potrebna, čak i u običnim svakodnevnim aktivnostima i radnjama.

Šta činiti kada ostareli član porodice zahteva stalnu negu i zdravstveni nadzor?

Pitanje koje se postavlja odnosi se na to koji je najbolji način da se osobi obezbedi dostojanstvena starost, uprkos svim zdravstvenim tegobama s kojima se suočava.
 
Jedno od najboljih rešenja su starački domovi jer oni pružaju sve što je za to potrebno. Međutim, ima osoba koje ne misle tako, tvrdeći da je kod kuće najbolje. Pre svega, misli se na mlađe osobe, koje se nisu direktno suočile sa situacijom u kojoj je ostarelom roditelju ili rođaku potrebna stalna pomoć. 
 
To je daleko više od toga da baka i deka žive sa mlađima, te da ima perioda kad su sami jer svako ode van kuće zbog svojih obaveza, ali ima i onih delova dana kada su svi na okupu. Ovde je reč o starima koji još uvek mogu bar delimično da se staraju o sebi. 
 
Inače, kada ne bi bilo tako, neko bi stalno trebalo da bude uz njih. U slučaju da žive sami, tek tada je jasno da je veoma teško organizovati negu u kućnim uslovima. Ne samo da je teško, već je i skupo. 
Naime, starije osobe koje pate od tipičnih staračkih bolesti, koje često podrazumevaju i neki stepen demencije, ne treba ostavljati same. Potrebno je da ih neko stručan čuva i brine o njima. Nega podrazumeva: brigu o redovnom uzimanju terapije, pomoć pri kretanju, presvlačenju, pomoć pri kupanju i održavanju lične higijene, pripremanje hrane i pomoć pri hranjenju (ako je potrebno), praćenje zdravstvenog stanja i uočavanje eventualnih signala koji ukazuju na to da je neophodan odlazak kod lekara. 
 
Jasno je da je reč o poslu za osobu koja je medicinske struke i koja je obučena za rad sa starijim osobama. Na sve to treba dodati i činjenicu da nije dovoljna samo jedna osoba, jer ona ne može sve to da postigne. Znači, trebalo bi organizovati rad po smenama, plaćati više osoba, a tu su i troškovi vezani za hranu, račune. Kada bi se napravila računica, sve ovo mnogi sebi ne bi mogli da priušte.
 
Čak i da nije tako i da novac nije problem, ne treba zaboraviti činjenicu da starija osoba nema društvo svojih vršnjaka. Može se osećati usamljeno, jer jedina lica koja viđa su negovateljice i eventualno neko od prijatelja ko navrati u posetu.
 
Starački domovi pružaju sve što i kućna nega, ali i više od toga. Pre svega, prostor je adaptiran za boravak i kretanje osoba sa invaliditetom, što znači da je čak i onima koji su pokretni sve lakše dostupno. Društveni život je bogat, a u dobrim staračkim domovima osoblje se svojski trudi da animira korisnike, kroz društvene igre, proslave rođendana i slično. Uvek je neko tu ko je raspoložen za priču i druženje. Ima i dovoljno mirnih kutaka za odmor, kada je nekom potrebno malo mira i tišine. 
 
Zelene površine, park ili dvorište su lako dostupni. Napolju se provodi vreme kad god je to moguće. 
Mnogi starački domovi imaju liftove ili pokretne stolice na stepeništima, kako bi se svi lakše kretali. Hrana je ukusna i veoma kvalitetna.
 
I na kraju, kako je već pomenuto, cena usluge kvalitetnih staračkih domova, na mesečnom nivou može biti i nekoliko puta manja od novca koji bi trebalo izdvojiti za stalnu negu u kući.
 
Najbolje staračke domove ćete naći na mirandre.com gde svi imaju detaljne prezentacije. Ako tražite dom za roditelja ili neku drugu stariju osobu, najbolje je da krenete odatle. Saznajte cene, uslove, lokacije, slike prostora, spisak usluga.
 
Uporedite više staračkih domova dok ne donesete konačnu odluku koji najbolje odgovara vašim zahtevima.

Ostalo iz kategorije Život - Magazin