Ekološki aktivisti bacili supu na Van Gogovu sliku

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine supom u Rimu su isprskali zaštitno staklo iza kojeg je slika Vinsenta Van Goga.

Kako je preneo francuski list Mond, slika nije oštećena.

Četvoro aktivista italijanske grupe "Ultima Generazione" (Poslednja generacija) gađalo je Van Gogovu sliku iz 1888. godine, ulje na platnu "Sejač i zalazak sunca" izloženu u Rimu u sklopu izložbe posvećene tom holandskom umetniku.
Kasnije je ta grupa na Tviteru napisala da je njena akcija "vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom".
 
"Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahteve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije", navela je ta organizacija.
 
 
Italijanske vlasti su reagovale ocenjujući da je napad na umetnost "odvratan čin koji mora da bude oštro osuđen".
 
"Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja", navele su italijanske vlasti.
 
Ta akcija dolazi posle niza sličnih incidenata poslednjih nedelja u Evropi, dok svet umetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.
 
Oni su nedavno u muzeju u Londonu polili čorbu od paradajza na zaštitno staklo iza kojeg su slavni Van Gogovi "Suncokreti".
 
U berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sena" Kloda Monea.
 
U muzeju u Hagu gađali su sliku "Devojka sa bisernom mindjušom", Johanesa Vermera.
  • Ut šta pištam

    07.11.2022 11:18
    Idioti
    Vrhunac idiotskog vandalizma
  • Ljubitelj

    05.11.2022 14:04
    ???
    Odakle im pravo da uništavaju svetsku kulturnu baštinu? Bili ste zgranuti kada su Talibani rusili hramove i skulpture a sada je OK jer je “ekoloski”? Umetnicka dela se ne smeju unistavati bez obzira na cilj i motiv “ideje” koja se zastupa. Sto se ne ugledaju na Jana Palaha?
  • O. N

    05.11.2022 07:51
    O. N
    Podrska za Aktiviste i ovaj performans koji bar malo skrece paznju u Svetu! Nista nije vrednije od ljudskog zivota jer bez ljudskog roda nebi bilo nista sto nazivamo"kulturom"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.