I običaj i krivično delo: Zašto se na svadbama puca u jabuku?

Sigurno ste nekad bili na svadbi gde je mladoženja morao da obori jabuku postavljenu visoko u mladinom dvorištu pre nego što bi mogao da je odvede iz rodne kuće.
I običaj i krivično delo: Zašto se na svadbama puca u jabuku?
Foto: Pixabay
Ovaj običaj polako zamire, a evo šta predstavlja.
Običaj je da se, kada svatovi dolaze po mladu, jabuka postavi na najvišu tačku u dvorištu. Obično se zakači za neku dugačku motku i postavi na drvo, a ako u dvorištu nema visokog drveta, onda se postavlja na krov ili se motka s jabukom privezuje uz kapiju.
Mladoženja gađa jabuku kako bi pokazao da je ozbiljan i precizan strelac i da može da zaštiti svoju buduću ženu i buduću porodicu ako to bude potrebno.
 
Ukoliko mladoženja ne uspe da pogodi jabuku iz prve, on gađa dok je ne pogodi jer običaj kaže da on ne može da odvede mladu iz rodne kuće dok mu ne pođe za rukom da obori jabuku.
 
Danas nije teško pogoditi jabuku iz prve jer se puca iz lovačkih sačmarica koje ispaljuju veliki broj malih projektila koji se rasprskavaju, pa je jabuku teško omašiti.
 
U nekim krajevima maldoženja ima pravo da angažuje drugog strelca ako on nije previše dobar u tome, a negde je običaj da ulogu strelca uzima isključivo mladoženjin zet.
 
Drugo tumačenje ovog običaja kaže da on nema nikakve veze sa strelačkim sposobnostima mladoženje, već se iz puške u jabuku puca čisto da bi se dizala buka jer se verovalo da buka tera demone.
 
Zato je običaj i da se na svadbama puca ne samo u jabuku nego i u vazduh.
 
Zanimljivo je i to što praktikovanje ovog običaja predstavlja krivično delo. Korišćenje vatrenog oružja u ove svrhe prema zakonu u Srbiji, svrstava se u krivično delo izazivanja opšte opasnosti.
Takođe, ako mladoženja nema dozvolu za vatreno oružje, onda je to krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja.
 
Kod nedozvoljenog nošenja oružja se postavlja pitanje da li je reč o oružju koje je namenjeno građanima ili nije tj. da li je oružje za koje se može dobiti dozvola ili može da ga nosi samo specijalac.
 
Zakon predviđa i krivično delo neotklanjanje opasnosti, dakle onaj koji ne prijavi da se puca na svadbi i on bi mogao da odgovara. 
  • ...

    19.12.2022 10:06
    A moze li da se gadja vazdusnom puskom?
  • Neko

    19.12.2022 08:23
    "Glen
    18.12.2022 • 21:56
    Primitivizam"

    Jel baš sve što je staro od običaja primitivizam? Vatrometi nisu primitivizam nego fenserica? Primitivizam ti je pretpostavljam i "kupovina" mlade, bacanje pirinča, bacanje jabuke preko krova, kićenje gostiju, posluzivanje pečenja i sarme i mnogo različitih običaja svakog kraja?! Kako mi se s od vas robova trendova. Kako danas izgledaju svadbe takvi su vam i brakovi, instant.
  • Glen

    18.12.2022 21:56
    Primitivizam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin