Sve više gradova u Nemačkoj za radikalno ograničenje brzine

Sve je više gradova u Nemačkoj koji se zalažu za uvođenje radikalnih ograničenja brzine.
Sve više gradova u Nemačkoj za radikalno ograničenje brzine
Foto: Pixabay
Još 2021. godine u Francuskoj je pokrenuta inicijativa za smanjenje ograničenja brzine u gradovima s 50 na 30 km/h. Slična inicijativa postoji i u Nemačkoj, a pokrenuli su je 2021. neki nemački gradovi, kao što su Augsburg, Ulm, Hanover, Lajpcig i Frajburg.  
Prošlog proleća se inicijativi pridružio i Berlin. Sada se gotovo svakog radnog dana u projekat uključi jedna opština, izjavio je član inicijative Livable Cities za "Süddeutsche Zeitung". Ukupno se do sada inicijativi pridružilo više od 350 gradova, opština i okruga.
Članovi inicijative žale se kako do sada nije bilo volje u saveznom ministarstvu saobraćaja u Berlinu, odnosno bolje rečeno sluha za ovu problematiku, ali se nadaju da će se većim pritiskom javnosti ta situacija ove godine promeniti.
 
Prve gradske zone s ograničenjem brzine od 30 km/h uvedene su u Cirihu 1991. godine, dok je Grac bio prvi grad koji je u celokupno gradsko područje, osim glavnih saobraćajnica, uveo ograničenje brzine od 30 km/h. Uvođenjem ograničenja na oko 80 odsto gradskih saobraćajnica u Gracu je zabeleženo smanjenje broja udesa, a drastično je porasla popularnost vožnje bicikala.
  • Banderaš

    11.01.2023 08:34
    Sve glavne ulice u Švajcarskoj i Austriji su ulice sa tempom od 50kmh,a u sporednim ulicama je propisan tempo 30kmh.I sve se postuje,jer se postavljaju mobilni radari.Isti je slucaj i u NS ali do sada nisam video da policija kontroliše brzinu kretanja od 30kmh.
    Zbog nerada srpskog tužilaštva i policije,mi imamo divljanje,poginule,povredjene,prazan budžet,po 2 poginula dnevno u saobraćaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin