Mislite da je ova godina bila topla? Naučnici kažu da će sledeća biti još gora

Postoji oko pedeset odsto šanse da će 2023. biti najtoplija ikad zabeležena godina, a očekuje se da će 2024. biti još gora, predvideli su naučnici američke vlade.
Mislite da je ova godina bila topla? Naučnici kažu da će sledeća biti još gora
Foto: Pixabay
Do sada je 2023. treća najtoplija zabeležena godina, rekla je Sara Kapnik, glavna naučnica američke Agencije za okeanska i atmosferska posmatranja (NOAA). A verovatnoća da će postati najtoplija iznosi "skoro 50 odsto", dodala je.
Osim globalnog zagrevanja, tome doprinosi i ciklički fenomen El Ninjo, sinonim za dodatno globalno zagrevanje, koji zagreva površine okeana. Trebao bi da potraje i nakon sledeće zime, predviđaju stručnjaci. 
"Najjači uticaj El Ninja dogodiće se 2024. godine. Zbog toga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija", rekao je NASA-in klimatolog Gevin Šmit.
 
Oboje su govorili na konferenciji za novinare posvećenoj analizi globalnih temperatura zabeleženih prošlog meseca, za koji je NOAA potvrdila da je bio rekordan mesec.
 
Jul 2023. bio je najtopliji ikad zabeležen mesec, potvrdila je prošle nedelje i evropska služba Kopernikus.
 
"Važno je zapamtiti da će ove godine biti sveže u poređenju sa sredinom veka ako nastavimo da zagrevamo našu planetu emisijom gasova sa efektom staklene bašte", istakla je Sara Kapnik.
 
Površinska temperatura okeana naročito zabrinjava naučnike: već četvrti mesec zaredom dostigla je rekord, prema NOAA-i. 
"Više od 40 odsto okeana trenutno je pod morskim toplotnim talasom", upozorila je Kapnik.
 
To ima potencijalno katastrofalne posledice na vrste koje tamo žive, naročito za korale.
 
"Majka priroda šalje nam poruku, a ta poruka glasi: bolje da delujemo sada, pre nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, odnosno, drugim rečima, spasimo našu planetu", rekao je šef NASA-e Bil Nelson.
  • Fizičar

    15.08.2023 12:06
    @Joki, @Srbin

    Nije Srbija centar sveta, globalno gledano je jul bio najtopliji ikad.
  • Vox populi

    15.08.2023 10:08
    @Joki Tako i žaba razmišlja dok je kuvaš.
  • Србин пише ћирилицом

    15.08.2023 09:11
    .
    Не, не мислим да је ова година била топла. Чак штавише, осећам да је била од хладнијих. Десетак дана врелине у јулу са непрекидним хладним ноћима, уопште не спадају у ваше теорије којима плашите људе.
    Ево и прошле ноћи је било 15 степени! Хладно.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin