Vatikanski papa je još 1942. znao za holokaust, ukazuje novootkriveno pismo

Papa Pije XII znao je još 1942. godine detalje o pokušaju nacista u Nemačkoj da poubijaju Jevreje u holokaustu, pokazuje pismo nađeno u Arhivi Vatikana u Rimu.
Vatikanski papa je još 1942. znao za holokaust, ukazuje novootkriveno pismo
Foto: Beta/AP

To se kosi sa zvaničnim stavom "Svete Stolice" da su informacije koje je Vatikan tada imao "bile nejasne i neproverene".

Požutelo pismo koje je danas objavio italijanski list "Korijere dela sera" je veoma značajno jer ga je otkrio vatikanski arhivar i objavio uz podršku zvničnika "Svete Stolice", prenosi Rojters.

Pismo od 14. decembra 1942. je napisao otac Loter Kenih, jezuita koji je bio u antinacističkom otporu u Nemačkoj, a upućeno je papinom ličnom sekretaru u Vatikanu, ocu Robertu Lajberu, takođe Nemcu.
 
Vatikanski arhivar Đovani Koko je za italijanski list rekao da je važnost pisma "ogromna, jedinstven je slučaj" jer pokazuje da je Vatikan imao informacije da su radni logori zapravo bili "fabrike smrti".
 
U pismu je Kenih poručio Lajberu da su izvori potvrdili da je dnevno 6.000 Poljaka i Jevreja ubijano u "SS pećima" u logoru Belzec kod grada Rava Ruska koji je tada bio deo Poljske pod nemačkom okupacijom, a sada je u Ukrajini.
"Novost i značaj ovog dokumenta proizilazi iz činjenice da smo sada sigurni da je Katolička crkva u Nemačkoj poslala Piju XII tačne i detaljne vesti o zločinima koji su počinjeni nad Jevrejima", rekao je Koko za list u tekstu pod naslovom "Pije XII je znao".
 
Na pitanje novinara da li pismo pokazuje da je papa znao, Koko je potvrdno odgovorio.
 
"Da, i ne samo od tada", dodao je.
  • Iguman

    29.12.2023 09:20
    Nikolaj Velimirovic odlikovan lično od Adolfa Hitlera.
    Sada je svetac.
  • Andrija Šrek

    18.09.2023 17:00
    ...
    Pa NARAVNO da je znao. Čudite se?
    A kad mi ateisti tvrdimo da je crkva ZLO? Isto se čudite i ljutite?
  • riba smrdi od glave

    18.09.2023 12:44
    Ako je znao papa znao je i Stepinac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin