Tableti u školama u Švedskoj nisu se baš najbolje pokazali: Vraćaju se olovke i udžbenici

Švedska se vraća tradicionalnim obrazovnim metodama s naglaskom na štampane knjige, čitanje i vežbanje pisanja, dok istovremeno smanjuje upotrebu tableta i digitalnih alata.
Tableti u školama u Švedskoj nisu se baš najbolje pokazali: Vraćaju se olovke i udžbenici
Foto: Pixabay
Ovaj potez usledio je pošto su političari i stručnjaci izrazili zabrinutost da je prekomerna digitalizacija, uključujući uvođenje tableta u predškolske ustanove, dovela do opadanja osnovnih veština učenika, objavio je AP.
Švedska ministarka prosvete Lota Edholm, koja je u vladi desnog centra preuzela dužnost pre 11 meseci, izjavila je da je učenicima potrebno više udžbenika i da su štampane knjige važne za njihovo obrazovanje.
Ministarka je prošlog meseca objavila da vlada želi da poništi odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji postanu obavezni u predškolskim ustanovama. Ide se i korak dalje i namerava da se potpuno prekine digitalno učenje za decu mlađu od šest godina.
 
Pad čitalačkih sposobnosti
 
Iako švedski učenici postižu natprosečne rezultate u čitanju, ocena međunarodnog istraživanja čitalačkih sposobnosti PIRLS ("Progress in International Reading Literacy Study") kod švedskih četvrtaka je pokazala pad između 2016. i 2021. godine.
 
Oni su u 2021. godini postizali prosečno 544 boda, što je pad u odnosu na prosek od 555 bodova iz 2016. godine.
 
Međutim, Švedska je svejedno zauzela sedmo mesto na svetu, deleći ga s Tajvanom, po ukupnom rezultatu testa.
 
UNESCO uputio hitan poziv
 
Stručnjaci za obrazovanje ističu da su neki problemi s učenjem mogli nastati zbog mera uvedenih tokom pandemije koronavirusa, kao i zbog povećanja broja učenika migranata kojima švedski nije materinji jezik, ali ističu i da prekomerno korišćenje uređaja s ekranima tokom školskih časova može da prouzrokuje zaostajanje mladih u osnovnim predmetima.
 
"Postoje jasni naučni dokazi da digitalni alati ometaju, a ne poboljšavaju učenje učenika", saopštio je Karolinska institut, komentarišući dotadašnju nacionalnu obrazovnu strategiju koja je naglasak stavljala na digitalizaciju nastave.
 
"Institut veruje da fokus treba da se vrati na sticanje znanja putem štampanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umesto iz uglavnom besplatnih digitalnih izvora koji nisu provereni", rekli su iz Instituta.
 
UNESCO je takođe uputio "hitan poziv za prikladnu upotrebu tehnologije u obrazovanju". U izveštaju podstiču zemlje da ubrzaju internet veze u školama, ali istovremeno upozoravaju da tehnologija u obrazovanju treba da se implementira tako da nikada ne zameni nastavu uživo pod vođstvom nastavnika.
Kako bi izašli na kraj s padom u čitalačkim sposobnostima, švedske vlasti najavljuju da će ove godine investirati oko 60 miliona evra za kupovinu knjiga koje će podeliti školskim bibliotekama, i još 42 miliona evra u sledeće dve godine za brži povratak klasičnih udžbenika u škole.
 
Nisu, doduše, svi tamošnji stručnjaci uvereni da je švedski povratak tradicionalnom pristupu isključivo u najboljem interesu učenika. 
 
"Kritikovanje efekata tehnologije popularan je potez kod konzervativnih političara. To je lukav način signaliziranja predanosti tradicionalnim vrednostima", rekao je Nil Selvin, profesor pedagogije na Univerzitetu Monaš u Melburnu u Australiji.
  • Marko

    25.09.2023 15:05
    Neko od prodaje tableta po školama lepo živi a vidim i da se i korisnicima sviđaju.
  • @Maja

    25.09.2023 07:55
    Kakve veze ima elektronski dnevnik sa dečjom pismenošću?
    Elektronski dnevnik je težak samo prosvetarima koji nisu digitalno pismeni, za ostale je spas od beskonačnog otimanja sa kolegama za papirni.
    I spas je zaposlenim roditeljima da ne moraju da trče do škole za svaku ocenu i svaki izostanak.
  • Milenko S.

    24.09.2023 21:54
    A zračenje koliko se tu izgubi
    zdravlja deteta od tableta i telefona?

    Olovka je iz raja izašla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin