VIDEO: Zaštitne ograde na putevima su preslabe za električne automobile

Novi bezbednosni problemi za električna vozila.
Snima Rivianovog električnog kamioneta, koji nakon što je vozač "izgubio kontrolu nad vozilom" s lakoćom probija betonske ograde, jasno upućuje na nove sigurnosne probleme. 
 
Veliki električni kamioneti su prvi na udaru kad je u pitanju masa vozila. Kako bi imali koliko-toliko pristojan doseg, imaju ugrađene ogromne baterije, a time im i masa drastično raste. U proseku su 20 do 50 odsto teži od ekvivalentnih vozila pogonjenih fosilnim gorivima, a u slučaju Riviana sa snimka, govorimo o čak 3,6 tona, piše AP. 
Univerzitet Nebraska-Linkoln nedavno je napravio test naletanja električnog Riviana R1T na standardnu zaštitnu ogradu pri brzini od 96 km/h kako bi proverili može li ograda da izdrži takav udarac. 
 
Sudeći prema snimku na kom Rivian bez problema prolazi kroz ogradu i još pomera betonske prepreke, jasno je kako će u budućnosti nešto morati da se menja.
Zanimljivo je da je testiran i osetno lakši Tesla Model 3, koji ograda takođe nije zaustavila. Pritom se radi o ogradi sertifikovanoj na oko 2.300 kg. Ne treba napominjati kako je Rivian osetno teži, baš kao i novi Cybertruck. Isto važi i za neke plug-in hibride, poput BMW-a XM, kao i manje električne modele poput Mercedesa EQE, a koji nisu testirani. 
 
  • Пантелија

    04.02.2024 18:08
    Licemerje
    Namerno prikrivaju nedostatke el. vozila: npr. veću specifičnu težinu za istu zapreminu vozila, veća masa i opasnost pri sudaru, veće trošenje guma, zapaljivost baterija kod sudara, drastičan pad kapaciteteta i neupotrebljivost baterija zimi. O zaštiti i uticaju na prirodu i klimu kad je npr. litijum u pitanju to svi proizvođači mudro prećutkuju, naročito ako se ruda vadi i zagađenje stvara u drugim zemljama a ne u njihovim.
  • Dudarim II

    04.02.2024 09:39
    A sudar?
    Šta kada vas takav neki u saobraćaju udari? Čisto električne automobile treba zabraniti… ‘em nisu dobri za okolinu, em je ceo svet daleko od valjane infrastrukture, em su apsolutno manje bezbedni od konvencionalnih vozila današnjice… a vidimo i da ostavljaju teže posledice prilikom sudara… da ne spominjemo dalje koliko će putevi izdržati kada se opterete 50% većom masom…
  • Mirko

    04.02.2024 08:36
    Glubost.
    Nije rešenje da vas beton "zakuca" već da oslabi inerciju vozila i da ga zaustavi u blizini. Ovo bi i benzinac "preskočio".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin