Ovo su najneobičnija imena dece u Srbiji

Statistika kaže da su najčešća muška imena u Srbiji Nikola, Dragan, Milan, Aleksandar, Zoran, a ženska: Milica, Marija, Jelena, Mirjana, Dragana.

Međutim, pored ovih stadardnih imena, roditelji sve više ispoljavaju svoju kreativnost tako što deci daju ne baš standardna srpska imena.

Iz tog razloga se događa da nekada možete upoznati Svilu, Pahuljicu, Sultana ili čak i Bekama. Javljaju se i imena poput Kiša, Narta, Leandra, Ljiljanka, Duga ili Plamen i Mrgud.

Kod nas je poznat običaj da se, zbog nekih aktuelnih serija, deca nazovu baš po glavnim likovima isti, pa su tako zabeleženi: Sultan, Šeherezada, Hurem i Onur, Kasandra.

U Beogradu je zabeleženo i nekoliko Tarzana, a pojavljuju se i imena poput Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag.

Danas neki roditelji deci daju imena prema svojim precima, pa su ponovo među nama Mašinke, Lovorke, Čarne, Ikonije, Grlice, Golubovi, Jefimija, Makarije, Nikodim, Pelagija, Oprolećovana i Omiljena.

Postoje i Dinarko, Brus Li, Gricko, Edip, Ruzvelt, Ronaldo, Oblak… U Srbiji su rođene i Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Čarna, Lutka, Olimpijada…

Običaju davanja neobičnih imena svojoj deci nisu odolele ni neke naše poznate ličnosti. Zdravko Čolić je svoju ćerku nazvao Una Zvezdana, deca Isidore Bjelice i Nebojše Pajkića nose imena Vila Evanđelina i Lav Grigorije.

Deca političara Čedomira Jovanovića, takođe, imaju neobičnija imena: sin Mihajlo Lajf, a ćerke Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej.

U Niškom kraju su zabeležena imena poput: Nedelja, Mitra, Vidak i Roman, pa čak i Bekam.

U poslednje vreme zastupljen je i običaj da se deci daju strana imena, pa tako imamo zabeleženu Kijaru, Zoe, Evelin, Adelinu i Belu, Aleksandra Kristofera, Mariju Magdalenu, Bogorodicu… U našoj zemlji postoji zakon da matičari mogu da odbiju ime, ako procene da dete zbog toga može imati problem.

Autor: 021

Teme

imena
  • Mina

    08.04.2018 19:17
    Tarzan
    Secam se kad he Tarzan Milosevic ucestvovao u Kviskoteci i Mlakar kaze: "Drug Tarzan je prvi pritegao taster". Muslim da se u citavoj SFRJ ta recenica posprdno pinavljala. Uzas
  • SUMP

    03.02.2016 10:43
    Tarzana ima i kod nas i u Crnoj Gori. Njihov ministar sumarstva je Tarzan Milosevic (ima logike).
    Imao sam priliku da upoznam zensku osobu kojoj su se svi obracali sa "Lita". Bio sam ubeden da se zove Melita, kad sam saznao da joj je ime Satelita, samo sto se nisam prevrnuo sa stolice (rodena je u vreme lansiranja nekog satelita).
    Ne znam kako je kod nas, u drugim zemljama postoji drzavno telo koje odlucuje o imenima.
    U madarskoj ne od pre 10 godina ime Frodo postalo veoma popularno.
  • aut sajder in sajder

    01.02.2016 08:22
    dobro
    "...Tarzana, a pojavljuju se i imena poput Zmaj, Perun, Brestolik, Jezdivoj, Krunodrag."
    Prvo je ime strip junaka i zna se koji deo populacije se oduševljava time.
    Ostala imena su arhaična srpska ili slovenska imena i meni je zaista muka kada ih stavljaju u isti koš sa Tarzanom. Nemojte molim vas poistovećivati jedno i drugo, imajte minimum časti i obzira prema našim pretcima i tradiciji. Uvažavati tudje ne podrazumeva i ponižavati i sprdati se sa svojim.
    Sve najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom