Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja

Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
Foto: Pixabay
Beli pirinač može biti fantastičan dodatak zdravoj večeri, ali jelo može biti bljutavo ako ga ne skuvate kako treba. Mnogi jednostavno kuvaju pirinač u vodi, ali to može uzrokovati da se ona zalepi, što rezultira kašastim jelom.
 
Međutim, kuvarica Dženin Donofrio podelila je da je jednostavan način da se dobije savršeno kuvan i mnogo pahuljastiji pirinač dodavanje malo maslinovog ulja u vodu.
"Pomešajte opran pirinač, vodu i ulje u loncu. Promešajte vodu, zatim poklopite lonac i smanjite vatru kako bi lagano krčkala", rekla je ona.
Dodavanje ulja u lonac s kipućom vodom pomaže u sprečavanju lepljenja pirinča, smanjujući mogućnost da postane lepljiva. Malo ulja takođe pomaže u smanjenju viška skroba u pirinču, čineći je mnogo pahuljastijom.
 
Ovo je jednostavan način da znatno poboljšate teksturu belog pirinča, a takođe će mu dati prekrasan sjajni završetak, tako da će izgledati mnogo primamljivije kada ga poslužite.
 
"Pravi se za manje od 30 minuta, a uvek rezultira mekanim, pahuljastim pirinčem", kazala je ona, prenosi Klix.ba.
Treba napomenuti da ova tehnika kuvanja funkcioniše samo s belom pirinčem. Manje je delotvorna sa smeđim pirinčem, jer je on prirodno manje lepljiv i potrebno je duže vreme za kuvanje, što smanjuje delotvornost ulja.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Nosferatu

    20.05.2025 23:04
    Da nije tacan odgovor - "Teflon"?

    Ko ne dodaje ulje (bilo koje) u pirinac, pa pocne da se cudi sto se lepi, pa taj je malo onako... ne sastvim svoj u kuhinji
  • rale

    19.05.2025 09:55
    Od kada sam otkrio parboiled pirinač više ne kupujem ništa drugo. Ne mora da se ispira, malo duže se kuva i uvek ispadne savršeno u bilo kakvim kombinacijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.