Koliko pelena ode na bebu

U prvim mesecima bebinog života može vam se činiti da ništa drugo ni ne radite, osim što hranite i presvlačite bebu.

No, koliko pelena beba zaista potroši za godinu dana?

Naravno da su naučnici i to izračunali i to na prilično jednostavan način. Stručnjaci kažu da će tokom prvog meseca bebinog života novorođenčetu trebati između 10 i 12 pelena dnevno. Konkretno, bebe u proseku kake 3-4 puta na dan, a popiškiće se oko sedam puta dnevno. Čini se mnogo, ali često presvlačenje dobro je za bebino zdravlje.

Nakon mesec dana ta će brojka neznatno pasti – uz oko šest mokrih pelena, beba će i dalje kakiti 3-4 puta na dan. Uopšteno, smatra se da je minimum svih minimuma ukupno šest mokrih/ukakenih pelena dnevno, a sve manje od toga znak je da odojče verovatno ne dobija dovoljno nutrijenata kroz hranu, što je znak za uzbunu i posetu pedijatru.

S vremenom, broj će se ipak promeniti, posebno kada bebe počnu sa čvrstom hranom. Tada i stolica može varirati. Negde do drugog rođendana oko 22 odsto mališana će se odviknuti od pelene, a gotovo svima će to uspeti pre trećeg rođendana.

Koliko ćete tačno pelena do tada promeniti?

Računica je jednostavna: 8 - 10 pelena dnevno × 365 dana u godini = 3650 do 4380 pelena tokom prve godine. Recimo da će se dete odviknuti od pelena do drugog rođendana i dolazimo do zaista ogromne brojke od čak 7300 do 8760 pelena.

Naravno, to je brojka u slučaju da imate samo jedno dete, koje je uz to i prilično napredno pa je “u roku” uspelo da se odvikne u potpunosti od pelena. Naravno, tu nisu uračunate i sve one pelene koje ćete presvući minut nakon što ste stavili novu, jer je beba baš odlučila uprljati čistu, tek stavljenu pelenu.

Samo strpljivo, i to će jednoga dana biti iza vas.

  • aha

    21.06.2016 23:38
    1996 je to iznosilo oko tadasnjih 2000DM a skinuli pelene malo pre drugog rodjendana
    isto je izaslo i one sa tetra pelenama +prasak za ves masinu i utrosena struja masine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.