Da li deci treba zabraniti Fejsbuk i Tviter?

Kako su društvene mreže postale leglo pedofila, prostitucije i trgovaca organa, koji svakodnevno vrbuju i seksualno uznemiravaju mališane, ne možemo se ne zapitati kada je pravo vreme za decu da se priključe surovom internet svetu.

Stručnjaci su saglasni u jednom, a to je da deci u osnovnoj školi nikako ne treba dozvoliti da budu aktivna ni na jednoj od tih mreža.

Predsednica Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin smatra da je zabrana korišćenja jedina prevencija od svih opasnosti koje vrebaju dete školskog uzrasta na društvenim mrežama, jer ne postoji način da se ono potpuno kontroliše.

"Roditelji veoma greše što deci otvaraju Fejsbuk profile, čak i kada misle da će to biti pod njihovom kontrolom. Ni mi odrasli ne možemo da ispratimo sve inovacije koje se tiču privatnosti na Fejsbuku, koje zahtevaju stalnu proveru, a kamoli deca. Dokle god su u osnovnoj školi, ne treba da imaju naloge na društvenim mrežama, sve dok ne shvate šta one zaista predstavljaju. Pritom, ni roditelji nisu svesni opasnosti na koje deca mogu naići surfujući po njima. Pojedine mame i tate daju deci računare, sa kojima se i oni prvi put susreću, i još ih stave u dečju sobu, a to ne treba raditi", naglašava Soćanin za "Alo" i dodaje da roditelji nikako ne smeju da popuštaju nad vršnjačkim pritiskom, kada dete traži nešto samo zato što i drugi to imaju.

Prema njenim rečima, internet je isto što i ulica, samo još gore od nje.

"Iste te prozore i vrata koje ne smeju da otvaraju nepoznatima, kao i razgovori sa strancima kada su napolju, ne treba otvarati i započinjati ni na internetu. Posebnu edukaciju o svemu ovome treba da dobiju roditelji, ali i deca kroz predavanja u školama", ističe Soćanin.

Sa ovim je saglasan i sociolog Neven Cvetićanin, koji ističe da je kućno vaspitanje dece ključno za sprečavanje nemilih događaja na internetu.

"Isto kao što decu ne puštaju da se sama šetaju po gradu, ne treba ni da ih puste da budu na društvenim mrežama. Tako treba da bude do adolescentskog doba, kada ona već znaju da razlikuju određene životne situacije. Najvažnija je pažnja roditelja prema deci, normalna međusobna komunikacija (razmenjivanje dešavanja i razmišljanja) i vaspitanje koje ide od kuće kako bi se predupredile preteće opasnosti koje nose društvene mreže", objašnjava Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.