Naučnici tvrde da su ovo najbolje godine za rađanje

Trudnoća i odgoj deteta sa sobom donose neverojatnu sreću i radost, ali i brige i mnoge izazove. Postoji li onda 'pravo vreme' da se postane mama?

Novo istraživanje kaže da postoji. Već je ranije dokazano kako dobijanje bebe nakon 35. godine produžava životni vek, a sada je nova studija koju su sproveli naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije otkrila kako rađanje nakon 35. povećava majčine mentalne sposobnosti.

Prosečna starost prvorodilja se stalno povećava. Žene u tridesetim i četrdesetim osećaju se sigurnije u sebe i odlučnije su, pa je verovatnije i da će se dobro osećati u svojim vezama i imati poverenja u partnere.

Pre se, a i još uvek se veruje kako je trudnoća nakon 35. godine rizična. Ipak, nauka otkriva nove prednosti kasne trudnoće.

Istraživači su sproveli nekoliko testova na 830 žena u postmenopauzi. Testirali su njihovu vizuelnu percepciju, koncentraciju, pažnju, verbalno pamćenje i planiranje. Otkrili su da su žene koje su rodile prvo dete posle 24. godine imale bolje rezultate na testovima mentalne oštrine, rešavanja problema i verbalnih veština u odnosu na žene koje su postale majke između 15. i 24. godine. Žene koje su rodile poslednje dete nakon 35, imale su bolju verbalnu memoriju i spoznaju.

Zbog čega su one mentalno 'oštrije'?

Hormoni, estrogen i progesteron, koji rastu tokom trudnoće, imaju blagotvoran uticaj na hemiju i funkcionisanje mozga, naročito ako se poslednja trudnoća dogodila u kasnijim godinama.

  • G.

    07.01.2017 20:03
    Većina ljudi celi svoj život provede u jednom snu. Neki se u tom svom snu bave i naukom, neki čak pišu i knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom