Naučnici: Unosite kalijum ako želite da rodite dečaka

Iako će vam svaki roditelj reći da pol deteta nije važan, jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji traže na Googleu je kako dobiti dečaka ili devojčicu.
Iako je šansa 50-50 i bez medicinske intervencije je teško na to uticati, neke životne navike kao što su ishrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji i vreme začeća mogu imati uticaj na pola deteta. 
 
Od mnoštva narodnih verovanja i 'bapskih' priča, ispostavilo se da bi jedna mogla biti istinita, a to je - jedenje banana. Prema novom istraživanju objavljenom u "The Royal Society", ishrana majke pre začeća može uticati na pol deteta. Ako jedete puno banana, ili bilo šta bogato kalijumom, verovatno ćete roditi dečaka, tvrde autori istraživanja. 
 
Istraživanje je pratilo 740 britanskih žena kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala pol svoje bebe), i ispostavilo se da je pol zavisio od majčine ishrane pre trudnoće. Majke koje su rodile dečake imale su veći unos kalijuma u ishrani pre začeća, što su naučnici označili kao faktor u određivanju pola. Otkriveno je i da žene koje pre začeća za doručak jedu žitarice, imaju veće šanse da rode dečaka. 
 
Ovaj zaključak sličan je istraživanju sprovedenom na univerzitetima Ekseter i Oksford, objavljenom 2008. godine, a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću šansu da će roditi dečaka nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija. 
 
Čak i vrsta hrane može uticati na pol deteta. Ako želite devojčicu, jedite hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom i kisele namirnice, a izbegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krompir. Ako želite da začnete dečaka, preporučuje se da manje jedete mlečne proizvode, a više povrće i sveže voće, posebno banane koje sadrže kalijum. 
  • MILE

    01.08.2017 14:44
    ostaje da se nadamo
    ma daj... neka jedu ljudi i neka se nadaju. Javite nam kako ste prosli :)
  • BOLE

    01.08.2017 12:56
    Još jedan detalj
    Da li treba da jede muške ili ženske banane?
  • osnovna škola

    01.08.2017 10:43
    U kakvom crtanom filmu pol ZAČETOG deteta zavisi bilo čega vezanog za majku, ovo je biologija iz osnovne škole! Od majke zavisi da li će dete biti rođeno, pa postoje neke statistike da češće dolazi do spontanog pobačaja ukoliko je pol deteta koje je začeto muški i u tom smislu možda deo ovog što se napisali gora ima smisla.
    http://www.gender-baby.com/methods/how-a-babys-gender-is-determined/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.