Mitovi i istina o stvarima koje trudnice smeju da rade

Postoji mnogo stvari koje nisu potpuno jasne kada je u pitanju koncept trudnoće. Mnogi, između ostalog, veruju da trudnica treba da jede za dvoje, što uopšte nije tačno.
Mitovi i istina o stvarima koje trudnice smeju da rade
Foto: Pixabay
"Bright Side" prenosi nekoliko stvari koje (ne) treba raditi u trudnoći.
 
U jednom kanadskom istraživanju se navodi da žene ipak smeju da farbaju kosu u trudnoći, iako mnogi tvrde da je to zabranjeno. Naime, količina hemikalija koju će vaša koža upiti je ograničena i bebi neće naneti nikakvu štetu. 
 
Međutim, postoji nekoliko pravila na koje je potrebno obratiti pažnju.
 
Nemojte farbati kosu pre drugog tromesečja i obratite pažnju da je soba u kojoj farbate kosu prozračna. Ne ostavljajte farbu predugo na kosi i nosite rukavice u procesu bojenja kose. Nije preporučljivo farbati se više od tri do četiri puta za vreme jedne trudnoće.
 
Iako se trudnice često upozoravaju da ne bi trebalo da lete avionom, brojna istraživanja pokazuju da je količina radijacije kojoj je trudna žena izložena tokom leta sasvim sigurna i za nju i za bebu. Jedina stvar koja može da predstavlja problem jeste ukoliko je vaša trudnoća rizična, tada je mnogo bolje biti na čvrstom tlu, a ne nekoliko hiljada kilometara u vazduhu.
 
Mnogi doktori tvrde da trudnice ne bi trebalo da provode vreme u dugim kupkama. Eksperti ne preporučuju kupke duže od 20 minuta jer se tako povećava rizik od infekcija. Takođe je bitno da temperatura vode bude na 36 stepeni, jer sve više temperature mogu uznemiriti bebu.
 
Nema konkretnih naučnih dokaza da spavanje na leđima može uticati na vaše zdravlje ili direktno negativno uticati na dete. U toku prvog i drugog tromesečja je sasvim sigurno da spavate na leđima, osim ako vam vaš doktor savetuje drugačije.
 
Veoma je poznata činjenica da trudnice ne bi trebalo da konzumiraju alkohol, međutim istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Bristolu pokazuje da jedna ili dve čaše vina nedeljno nemaju nikakav efekat na bebu. 
 
Sa liste stvari koje svakodnevno konzumirate preporučljivo je ukloniti kafu. Ono što šteti bebi iz kafe je kofein koji možete pronaći i u koka koli, čaju, toploj čokoladi i sličnom. Ukoliko ne možete da funkcionišete bez kafe, možete sebi priuštiti maksimalno 300 miligrama dnevno, ali ako je ipak volite samo radi ukusa, jednostavno počnite da pijete kafu bez kofeina.
 
Iako mnogi mitovi navode da trudnice ne bi trebalo da vežbaju, to nije uvek istina. Naime, vežbanje je zabranjeno samo trudnicama koje imaju dodatnih problema u trudnoći. Neka istraživanja dokazuju da fizička aktivnost može pozitivno uticati na mamu i bebu. Budućim majkama se preporučuju aerobik, istezanje, vežbe s tegovima i joga. 
 
Što se tiče hrane, preporuke eksperata su balansiranje dijete tako da se ne konzumira previše šećera jer to može imati loš efekat na dete. Takođe je potpuno sigurno jesti ribu jer ima dosta vitamina i minerala, kao i Omega 3 masne kiseline. Preporučuje se izbegavanje nekoliko vrsta ribe kao što su losos, tuna i sardine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom