VIDEO: Objavili snimak napada panike kako bi pomogli novopečenim majkama

Sve češće se govori o postporođajnoj depresiji, tuzi i teskobi. To je problem koji mnoge majke ne mogu da prepoznaju, srame se da priznaju da ga imaju i ne znaju kako da se nose s njime.
VIDEO: Objavili snimak napada panike kako bi pomogli novopečenim majkama
Foto: Pixabay
Zbog toga ponekad završava pod tepihom, a majke koje imaju hrabrosti da progovore su stigmatizovane. 
 
Kako bi se pomoglo majkama koje se osećaju izolovano, britanski portal Channel Mum objavio je video "Kako napad panike zaista izgleda". U trominutnom videu majka dvoje dece Sofi Mei Lan govori o osećanjima usred napada panike, plače, bori se da dođe do daha i priznaje: "Jednostavno ne želim da budem ovde - ne mogu da se nosim s time".
 
Video je delo psihologa Eme Keni, a otkrio je još neke poražavajuće podatke.
 
"Roditelji su posebno osetljivi na teskobu, čak i ako pre nisu imali problema s mentalnim zdravljem. Naše istraživanje otkrilo je da 85 odsto majki pati od neke vrste teskobe ili problema u trudnoći ili nakon porođaja. Više od polovine nije uopšte bilo upozoreno da bi to moglo da im se dogodi", piše Channel Mum.
 
Kažu i kako tri od deset mama ima barem jedan napad panike, a više od četvrtine je to iskusilo nekoliko puta. Njih 23 odsto imalo je takav napad pred detetom. 
 
Polovina majki krije svoje napade i nikad nikome nisu priznale da im se to dogodilo. Dve od pet majki brinu da će ih drugi zbog toga osuditi, a četvrtina se boji da bi im oduzeli decu ako to priznaju.
 
Najčešći okidač za napad je osećaj da ne mogu da se nose sa svim što im se događa, a koji se javlja u 48 odsto slučajeva, dok je kod 37 odsto ispitanica napad izazvao osećaj da nisu dovoljno dobre majke.
 
Najčešći simptomi su prestanak disanja s kojim se susrelo sedam od deset majki, a 63 odsto nije moglo da kontroliše plač.
 
Tri od pet majki taj osećaj opisuje kao neverovatan strah, a 22 odsto čak je u nekom trenutku pomislilo na samoubistvo.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom