Predavanja o pozitivnom roditeljstvu uskoro u domovima zdravlja

Predavanja o pozitivnom roditeljstvu uskoro će biti organizovana u domovima zdravlja.
Predavanja o pozitivnom roditeljstvu uskoro u domovima zdravlja
Foto: Pixabay
 
Ova predavanja će organizovati Centar za prava deteta u okviru projekta "Prava deteta u politikama i praksi". Kako za "Politiku" objašnjavaju u ovom Centru, budući roditelji dobiće praktična uputstva kako izgledaju odgovorne i uspešne metode vaspitanja dece.
 
"Mi već godinu dana sprovodimo kampanju protiv fizičkog kažnjavanja dece i ovaj projekat predstavlja njenu drugu fazu. Koncept pozitivnog roditeljstva ne podrazumeva da se roditelj kažnjava zbog fizičkog disciplinovanja deteta, niti mu se oduzima dete ako ga udari, već znači edukaciju o nenasilnim metodama vaspitanja. Ova edukacija u skladu je sa izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koji će uskoro biti donesen i kojim je predviđena potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja dece", navode u Centru za "Politiku".
 
Kako navode, kampanja je nastala zbog široko rasprostranjenih uverenja roditelja u Srbiji da je "batina iz raja izašla", o čemu ilustrativno svedoče podaci izvedeni iz istraživanja Unicefa o višestrukim pokazateljima položaja žena i dece u Srbiji, prema kojem je 43 odsto dece uzrasta od godinu dana do 14 godina izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova porodice.
 
Podaci takođe govore da je oko 39 odsto dece izloženo psihološkom, dok je 17 odsto izloženo fizičkom kažnjavanju.
  • ...

    30.04.2019 16:07
    E, ovo je briga o deci, a ne kad dusebriznici zabrane fizicko kaznjavanje, a roditelje i nastavnike ostave da se snalaze kako znaju i umeju (sa licemernim uputsvom "budite kreativni").
    Fiziko kaznjavanje treba svesti na najmanju mogucu meru (ni ja nisam za potpuno ukidanje, za sada), ali mnogi ljudi u ulozi vaspitaca ne znaju za drugo i treba ih upoznati sa alternativama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom