Rodila blizance u razmaku od 11 nedelja

Lilija Konovalova, koja ima 29 godina i koja živi u Kazahstanu, iznenadila je doktore nakon što je na svet donela blizance u razmaku od 11 nedelja.
Rodila blizance u razmaku od 11 nedelja
Foto: Pixabay
Ovo je izuzetno redak slučaj u medicini i doktori su naglasili da se dešava jednom u 50 miliona slučajeva.
 
Kada je ova devojka iz gradića Uralsk na severu Kazahstana ušla u kliniku da vidi doktore zbog njene druge trudnoće, oni su odmah shvatili da se radi o retkom fenomenu po kojem ova žena ima dve materice. Fenomen je jako redak u medicini, ali su ga doktori opisali kao bezopasnim za majku i dete.
 
Doktori koji su pratili trudnoću ove žene su primetili ovaj fenomen pre sedam godina tokom njene prve trudnoće, koja je prošla bez poteškoća i žena je na svet donela zdravu devojčicu.
 
Ovoga puta trudnoća je bila mnogo komplikovanija jer je nosila blizance od kojih je svaki bio u drugoj materici.
 
Krajem maja, Konovalova je na svet donela devojčicu pre vremena. Ona je bila svega 25 nedelja u trudnoći i beba je na rođenju težila 850 grama, što je značilo da mora da provede nekoliko nedelja u inkubatoru i na intenzivnoj nezi.
 
Njen sin, koji još nije bio rođen, nije žurio da dođe na svet, pa je rođen 9. avgusta. Dečak je bio težak 2,9 kilograma, a majka ga je opisala kao istinskog bogatira, što je naziv za jake ratnike u narodnim pesmama Rusije. Ona ga je ovako opisala uz verovanje da će se lako izboriti sa svim nedaćama koje ga snađu.
 
Mlada majka i njeno dvoje dece koja sada teže po tri kilograma su spremni da napuste bolnicu i vrate se u svoj porodični dom.
 
Njen slučaj trudnoće je poznat kao prvi takve vrste u istoriji Kazahstana. 
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.