Vaspitačima u britanskim vrtićima preporučeno da se deci ne obraćaju sa "dečak" i "devojčica"

Zvaničnici britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) preporučili su vaspitačima u obdaništima da se ne obraćaju deci sa "dečak" ili "devojčica" jer bi ta vrsta jezika u kojoj se jasno određuje pol mogla kasnije da vodi nasilju i ubistvima.
Vaspitačima u britanskim vrtićima preporučeno da se deci ne obraćaju sa "dečak" i "devojčica"
Foto: 021.rs
Nove smernice NHS-a predstavljaju deo pilot projekta čiji je cilj uspostavljanje obdaništa i predškolskih ustanova u kojima ne postoji razlika među polovima. Osoblje će se obučavati tako da izbegava rodne stereotipe, kao i tome kako komunicirati sa decom i kako izbeći "nenamernu segregaciju".
 
"Tokom obuke osoblje će se obučavati o jeziku koji treba ili ne treba koristiti sa decom, a koji može kasnije da vodi nasilju i ubistvu", saopštio je NHS, piše "Dejli mejl".
 
NHS savetuje vaspitačima da preispitaju korišćenje rečenice "Dobro jutro, dečaci i devojčice" i da ulože napor da ne koriste fraze i reči koje prave jasnu razliku između dečaka i devojčica. Takođe, osoblje se poziva da obrati pažnju na decu i posetioce koji govore reči koje su negativne prema različitim polovima.
 
"Usputni komentari vezani za pol mogu da se čine bezopasnim, ali njihove posledice mogu da budu ogromne i da utiču na dete za ceo život", navodi se u saopštenju.
 
Kritičari kažu da su ove smernice prilično autoritarne i da ukazivanje na moguće nasilje i ubistvo kasnije u životu, ipak, predstavlja ekstrem.
  • ex chapman

    18.09.2019 10:07
    Eddington
    nema odgovora, samo još minusa? e to je Srbija :)
  • ex chapman

    17.09.2019 08:31
    minusi?
    može li neko da mi objasni zašto toliko minusa i kome smeta Eddington Nursery?
  • @Drum

    17.09.2019 08:18
    Koliko je kod nas dubok problem i nisko stanje svesti, za razliku od britanaca, govori i to što tebi čak na kraj pameti nije da dete od 5 godina i ne treba da bude obeleženo različitom majicom, pa pobogu, to su deca, a ne muškarci i žene, tebi je neshvatljkivo da bi bilo sasvim normalno da nose iste stvari koje nisu obeležene polom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom