Stručnjaci upozorili: Pametni satovi narušavaju slobodu i privatnost deteta

Mnogim roditeljima pametni sat se čini kao savršena alternativa za pametni telefon kada je u pitanju nadzor deteta, naročito nakon što uđe u tinejdžerske godine i krene u srednju školu.
Stručnjaci upozorili: Pametni satovi narušavaju slobodu i privatnost deteta
Foto: Pixabay
Dete može da šalje i prima pozive iz grupe kontakata koje odaberu roditelji, da šalju i primaju govornu poštu i pritisnu SOS dugme koje alarmira roditelje u hitnim slučajevima.
 
Međutim, to nije sve. Zahvaljujući GPS, roditelji mogu da prate detetovu lokaciju na svom pametnom telefonu i imaju uvid u to s kim njihovo dete razgovara koristeći pametni sat.
 
Medijski stručnjaci, međutim, upozoravaju na problem preteranog nadzora, poput korišćenja funkcije pametnog nadzora glasa koja roditelju omogućava da zahvaljujući ambijentalnom zvuku jasno čuje zvukove iz okoline.
 
"To narušava detetovu slobodu i privatnost", smatra Kristin Landžer, menadžerka u medijima koja radi uz podršku savezne vlade i javne radio-televizije u procesu savetovanja roditelja i nastavnika kada je reč o deci koja koriste digitalne medije. 
 
Kaže da su joj neki nastavnici rekli kako deo roditelja ide toliko daleko da "prisluškuje" svog tinejdžera dok je na nastavi. 
 
"Protivzakonito je to činiti u prostorima koji ne spadaju u javne prostore, a to su i škole", ističe Landžer dodajući da je početak pohađanja nastave u osnovnim školama prvi korak prema samostalnosti deteta, a sledeći je nastavak školovanja u srednjoj školi. 
 
"Deca koja znaju da ih roditelji prisluškuju preko pametnog sata, da čitaju njihova dopisivanja ili ih po povratku kući pitaju: 'A s kim si brbljao na uglu 15 minuta?' takvo ponašanje smatraju izigranim poverenjem", upozorila je. 
 
Roditeljima preporučuje da postavke pametnog sata prilagode u saradnji s detetom i da u dogovoru s njim odluče o tome koje će mogućnosti koristiti. 
 
"Ako vaše dete odgovorno koristi internet, tada će jednako odgovorno koristiti pametni telefon, a i pametni sat", zaključuje. 
  • kimi

    28.10.2019 00:15
    Necu nikada shvatiti te fraze tipa "odgovorno".. msm sta to znaci? Ko odlucuje o tome sta je odgovorno i sa kojim pravom?
    Ako ste vec dali detetu telefon/sat, to bi trebalo da podrazumeva da on/a upravlja sa njim ,i da to radi onako kako ono zeli , a ne vi .. nekada ovakve stvari nisu postojale, i ucemu je bio problem? Zasto sad od jednom bolesno mora da se prati svaki milimetar? Ako vam se to ne svidja, onda im nemojte dati te sprave i resen problem..
    Uostalom ako je toliko prisutna ta borba za "prava" deteta, cemu onda ovo?
    Naravno da razumem ova clanak, jer doticna "smatra Kristin Landžer, menadžerka u medijima" ,a u amerikama svaka aplikacija drustvenog tipa je 13+ , takav je zakon, nzm na osnovu cega i kako ali je takav, pa dolazis do paradoksa, da ti rodilje ima prava zabraniti tj da tu uzme fon, ali nema prava da ima pristup istom i rovari po njemu.
    Sve u svemu glupost, ili moze ili ne moze, sve izmedju je trulo i pokvareno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.