Kako sprečiti štucanje kod beba i šta uraditi kada počne

Štucanje kod beba je normalno i zaista retko postoji razlog da se zabrinete zbog toga.
Kako sprečiti štucanje kod beba i šta uraditi kada počne
Foto: Pixabay
Zanimljivo je da bebe mogu da počnu da štucaju još dok su u stomaku. Uzrok nije poznat, ali postoje teorije da je povezano sa razvojem bebinih pluća.
 
Kod novorođenčadi je uzrok poznat i dešava se kada se dijafragma raširi gurajući vazduh kroz glasne žice.
 
"Novorođenče može da nadraži dijafragmu ako prebrzo jede, pije ili dugo plače", kazala je pedijatar Đina Posner.
 
Kada beba počne da štuca najjednostavnije je da pustite da samo prođe. Dr Posner kaže da roditelji obično "polude" jer se osećaju loše zbog svoje bebe, ali to njima uopšte nije mučno.
 
Štucanje nije štetno za bebe, a pokušaj njegovog zaustavljanja nije neophodan. Obično traje između 10 i 15 minuta, ali nekada može trajati i do dva sata.
 
Ako želite da sprečite štucanje, usporite bebu u hranjenju. Ako prebrzo piju, bebe mogu uzeti previše vazduha što može dovesti do "nadimanja" želuca i iritacije dijafragme.
 
Ako hranite dete iz flašice, Američka akademija pedijatara preporučuje da nakon svakih osam mililitara prekinete da im dajete i potapšete ih po leđima. Ako dojite, možete ih potapšati po leđima kada prelazite na drugu dojku.
 
Ukoliko štucanje traje danima ili je vrlo često kod bebe starije od 12 meseci, onda je dobra ideja da posetite lekara. Ako beba ima duža razdoblja plakanja sa štucanjem, onda se posavetujte s pedijatrom.
 
Iako je vrlo retko, često štucanje može biti znak gastroezofagealnog refluksa koji nastaje kada se želudačna kiselina i delimično svarena hrana nađu u jednjaku. Većina beba će prerasti ovo u uzrastu od devet do 12 meseci, ali ako vam beba često i na silu izbacuje hranu, odbija je i plače tokom hranjena, obavezno potražite lekarsku pomoć.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.